Майк Пенс няма да отстрани Тръмп, започва процедура по импийчмънт
снимка: Фейсбук/ Mike Pence

Майк Пенс няма да отстрани Тръмп, започва процедура по импийчмънт

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се опълчи на призивите на демократите за задействане на 25-ата поправка на Конституцията на страната срещу президента Доналд Тръмп. Тя позволява членове на кабинета му да го свалят на основание невъзможност или непригодност да изпълнява задълженията си. 

 

Според политиците, които призоваваха Пенс да направи това, държавният глава трябва да бъде свален заради действията си, които според тях довели до щурма на Капитолия. 

 

Пенс обаче посочи, че подобни действия не са в интерес на страната.

 

Той изпрати писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича „политически игри“ опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.

 

„Съгласно конституцията, 25-ата поправка не е средство за наказание или за узурпиране“, каза Пенс и добави, че използването й „по този начин ще създаде ужасен прецедент“.

Тръмп също коментира исканията на демократите. 

 

„25-ата поправка е нулев риск за мен“, каза Тръмп в щата Тексас по време на посещение на участък от граничната стена с Мексико.

 

Тръмп заклейми призивите на демократите към кабинета му да се позове на тази поправка, за да го отстрани от власт и добави, че това ще се върне като бумеранг срещу избрания за президент Джо Байдън и неговото бъдещо правителство.

 

„Както се казва, внимавай какво си пожелаваш“, заяви Тръмп.

 

И така ще бъде задействана обикновена процедура по импийчмънт на Тръмп, която според редица експерти няма да стигне докрай заради малкото му оставащщо време на поста. На 20 януари в длъжност встъпва новоизбраният държавен глава Джо Байдън. 

 

Въпреки това председателят на Камарата на представителите – демократката Нанси Пелоси – внесе искане за импийчмънт на Тръмп. 

 

Някои от съпратийците на Тръмп вече обявиха, че ще гласуват за неговото отстраняване. Според анализаторите ще има сериозно разцепление в Републиканската партия. 

 

Припомняме, че в Камарата на представителите веднъж вече Тръмп бе импийчнат – след разследването на руската намеса в изборите. Доминиранията от републиканците Сенат обаче гласува против отстраняването на президента и така той остана на поста си. 

 

Ако въпреки кратките срокове импийчмънтът бъде гласуван отново в Камарата на представителите, Тръмп може да стане първитя президент на САЩ, който е импийчнат два пъти. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК