БългарияНа Фокус

Минималната пенсия става 340 лева, а максималната – 1500, предвижда предложение на служебния кабинет

Преизчисление на всички пенсии ще предложи служебният кабинет на новото Народно събрание. Това стана ясно след днешното заседание на кабинета. Министърът на финансите Асен Василев обяви пред журналисти, че се предвижда минималната пенсия да стане 340 лева, а максималната – 1500 лева. Социалната пенсия ще нарасне от 158 лв. на 170 лева.

 

Коефициентът за стаж пък се вдига от 1,2 на 1,35.

 

Очаква се актуализацията на всички пенсии да стане възможна от 1 октомври, каза още финансовият министър. До тогава остава добавката от 50 лева за всички пенсионери. 

 

Социалният министър Гълъб Донев бе категоричен, че всеки пенсионер ще получи поне 12,5%.

 

„Ще бъде направено така, че независимо от времето на подаване на заявлението, всички ще получат увеличението от 1 октомври. Има ограничения, защото в определението за бедност има конкретни критерии. Когато имаме двама пенсионери, се изчисляват техните доходи, за да бъдат допълнени над линията на бедност“, посочи министърът. По думите му всичко това ще акумулира един доход, който пенсионерът ще има, за да не бъде под линията за бедност.“

 

Асен Василев коментира и актуализацията на бюджета.

 

„В актуализацията на бюджета планираме допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв.”, каза той.

 

Той уточни, че се очакват над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното в Бюджет 2021, които са вследствие допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, допълнителните приходи, които очакват в резултат на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция „Митници”.

 

Василев посочи, че в допълнителните разходи от над 1.8 млрд. лв. се предвиждат 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. за здравеопазване.

 

Заложени са и допълнителни разходи за президентските избори през октомври. „Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори „2 в 1”, така че да сме подсигурени за най-скъпия сценарий на изборите”, уточни Василев.

 

В актуализацията на бюджета е включена и повишената вноска за Европейския съюз, което е преизчисляване на база Brexit. Имаме и около 200 млн.лв. други разходи, като фонда за бедствия и аварии и др., допълни той.

 

От „Има такъв народ“ си промениха мнението: Канят на консултации всички, освен ГЕРБ

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button