You are currently viewing От „Има такъв народ“ си промениха мнението: Канят на консултации всички, освен ГЕРБ

От „Има такъв народ“ си промениха мнението: Канят на консултации всички, освен ГЕРБ

От партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ ще поканят на разговори представителите на всички парламентарни групи, освен ГЕРБ. Това включва и БСП и ДПС, с които преди това категорично заявяваха, че няма да преговарят. Новината съобщи пред журналисти Филип Станев от формацията преди началото на днешното заседание на парламента. 

 

Тя идва на фона на обвиненията към ИТН, че работят в сътрудничество с ДПС, които им прелели гласове на предсрочните избори така че да станат първа политическа сила. По време на кампанията от партията на Слави Трифонов бяха категорични, че ще разговарят само и единствено с т. нар. „партии на протеста“ – „Демократична България“ и „Изправи се.БГ Ние идваме“.

 

Сега обаче покани в писмен вид за преговори ще бъдат изпратени и до БСП и ДПС. Очаква се това да се случи днес, каза Станев в живо включване за „Тази сутрин“ по бТВ

 

„Ще разговаряме за всичко това, което изпълва със съдържание думата консултации и по конкретните неща, които иска да направи в управлението на страната „Има такъв народ“, каза той. И обяви, че не знае как информацията за воденето на по-широки преговори е изтекла в медиите още снощи. 

 

Очаква се срещите да се проведат през уикенда. 

 

Темата Станев коментира и пред други медии минути по-късно. Попитан от журналист дали ИТН ще приеме подкрепата на ДПС при гласуването на тяхното правителство, той отговори уклончиво и не даде конкретен отговор „да“ или „не“.

 

КОМЕНТАРИТЕ

 

Все още не сме получили официално покана от „Има такъв народ“ за консултации, има анонси за покана. Това заяви в специалното студио на bTV зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов.

 

„Вероятно ще има такава среща, разговорът трябва да бъде по политики, за да вземем решение как да подхождаме към правителството, което евентуално ще бъде съставено. През телевизора чухме някакви кратки приоритети от ИТН, които не съвпадат с нашите“, обясни Проданов.

 

Социалистът обясни, че приватизацията на ББР е червена линии, която ако се заложи в програмата на ИТН, левицата няма да подкрепи техен кабинет.

 

Има много приоритети, по които вижданията на „Демократична България“ съвпадат с тези на „Има такъв народ“, обяви пред БНТ Надежда Йорданова, зам.-председател на парламентарната група на „Демократична България“.

 

По думите й голямото предизвикателство сега е да се постигне съгласие между партиите за провеждане на определени политики чрез закони. Посочи, че преди да се стигне до имената в евентуалния бъдещ кабинет има много политическа работа да се свърши. Добави, че в България има много професионалисти и „хора с гръбнак“.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК