БългарияНа Фокус

Министри от „Клетниците“ и пари за болници, а не за изтребители

Започнаха дебатите в парламента по сделката за американските изтребители Ф-16, които България трябва да закупи от САЩ. На Гаврош и Клозет от романа „Клетниците“ определи лидерът на НФСБ Валери Симеонов двама министри от кабинета, дошли в парламента, за да вземат участие в дебата по ратификацията на договорите.

Според Симеонов икономическият министър Емил Караниколов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е и негов коалиционен партньор в „Обединени патриоти“, наподобяват на героите на Виктор Юго, защото са принудени да „отстояват на барикадата поставената им задача“.

„Изцяло разбирам тяхната позиция. Не мога да ги упрекна, но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент“, заяви Симеонов от трибуната, обявявайки се против сделката за F-16. 

Критиките му бяха в няколко посоки, но основните от тях бяха свързани с високата цена, както и с увеличения срок на доставка на първите самолети от 2 на 4 години.

Според лидера на НФСБ за далеч по малко пари страната ни би могла да изгради няколко ракетни установки земя-въздух, с които ефективно да брани въздушното си пространство.

„Показахме своята зависимост и липсата на национално самочувствие“, заяви Симеонов по отношение на договорите за американските изтребители.

„Бих призовал народните представители да се съсредоточат не върху техническите параметри, а върху това как ще изглежда законодателният орган на България след едно такова решение, взето под диктат“, допълни още той.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пък изреди от парламентарната трибуна няколко новинарски заглавия за дарения за болни деца и медицинско оборудване, направено от граждани. Целта му беше да защити тезата, че парите от бюджета трябва да се харчат за това, а не за превъоръжаване. 

Друг е въпросът, че модернизацията на армията ни е изключително необходим процес, чрез който държавата ще преодолее част от зависимостите си от Русия (и старите руски бойни самолети, които все още ползваме и за които харчим огромни суми пари). Средствата за ремонтите на старите съветски машини обаче не бяха включени в сметките на Марешки. 

От ДПС обявиха, че ще подкрепят сделката за самолетите. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ заяви:

„Нашата позиция е строго последователна и в съответствие с евроатлантическата ориентация на ДПС. Ние от 30 години поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Националната сигурност, запазването на стабилността, мира и демокрацията са наш партиен приоритет и наша запазена марка. Когато става въпрос за националния суверенитет, стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение“, заяви от трибуната Карадайъ.

Според него договорите ще дадат възможност да страната ни да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна, осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО. Мустафа Карадайъ определи посочения законопроект като „стъпка напред в тази посока“ и „важно условия за сигурността“. 

БОРИСОВ И РАДЕВ ДА ПРИСЪСТВАТ

Депутати настояха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев да присъстват на днешното пленарно заседание, за да вземат участие в обсъжданията по ратификацията на договорите за изтребителите F-16.

Настояването Борисов да дойде в парламента дойде от групата на „БСП за България“, а от парламентарната трибуна го мотивира лидерът Корнелия Нинова.

Днес ще ратифицираме един ключов и сложен договор от военно-техническа и финансово-икономическа гледна точка. Вчера министър-председателят направи едно скандално признание. Бойко Борисов каза: „Аз лично настоях да платим веднага“. Искаме да дойде в парламента и да заяви това тук, пред нас, како и да отговаря на въпроси. Кой го е упълномощил да поема такива ангажименти?“, попита Нинова.

Тя обвини премиера в лъжа за твърдението му, че правителството ще плати цената на американските изтребители веднага, защото е събрало пари от борбата срещу „сивата“ икономика и пропагандата.

„Тогава защо се налага парламентът да актуализира бюджета и правителството да взема заем“, настоя за отговор лидерът на БСП.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пък настоя в Народното събрание да дойде и президентът Румен Радев.

„Той казва, че това не са разходите за самолета, а скоро те ще нараснат многократно“, мотивира се Марешки и подчерта, че като бивш боен пилот Радев има необходимата перспектива, за да изрази мнение в парламентарните дебати

Депутатите удължиха работното си време днес до приемането на спорната точка за американските изтребители.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Актуализираха бюджета заради F-16, дефицитът се увеличи

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button