БългарияПоследни новини

ГОРЕЩА ВЪЛНА: Опасност от пожари в страната

Заради предстоящите жеги се увеличава рискът от полски и горски пожари. Степента на опасност от пожари е „много голяма” в областите Силистра, Хасково и Бургас и „екстремна” в централните части на Ямболска област.

Иначе денят ще е слънчев. След обяд над Западна България и отделни райони на Централна България очакваме летни бури с краткотрайни валежи и гръмотевична активност. Има риск от градушки. Температурите в следобедните часове ще гонят стойности от 29 до 34 градуса.

Около Черноморието ще е слънчево и горещо през целия ден. Температурите на въздуха след обяд ще са от 26 до 28 градуса, на морската вода – с градус-два по-ниски. Вълнението ще е слабо.

До края на седмицата времето ще е слънчево. Заоблачаване и възможност за слаби локални валежи има утре в западната половина на страната. След това ще е сухо и горещо до средата на следващата седмица. Синоптиците очакват понеделник и вторник да са много горещи с температури над 35 градуса. Чак в сряда ще има захлаждане от преминаващ над страната слабо изразен студен атмосферен фронт.

В ЕВРОПА

Изминалият месец юни е бил най-горещият в историята на Европа, откакто официално се правят измервания на температурите. На места във Франция и Испания бяха регистрирани температури, превишаващи 40 градуса. Горещите вълни са лицето на климатичните промени, твърдят експерти от Световната метеорологична организация.

Екстремно високи температури се очакват и през юли и август, затова хората и властите трябва да са подготвени за тях.  Резултатите от мониторинга на времето показват, че промените в климата са довели до удвояване на възможността за горещи вълни в Европа.

Някога смятани за необичайно явление, все повече такива жеги ще се възприемат за обичайни, смятат метеоролозите.

Също така е важно да се осигурят инструменти за ранно прогнозиране и предупреждение на природни бедствия – на развиващите се държави – за да се подготвят за тези екстремни явления.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Мъдростта е дар, който две от зодиите трябва да използват днес

Подобни статии

Back to top button