You are currently viewing Миньорите на протест: Искат ТЕЦ-овете да работят до изчерпване на въглищата у нас. Държавата обеща мерки

Миньорите на протест: Искат ТЕЦ-овете да работят до изчерпване на въглищата у нас. Държавата обеща мерки

Миньорите от комплекс Марица Изток протестират в центъра на София. Те проведоха национален протестен митинг-шествие, а техни представители влязоха в Министерския съвет за среща със служебния кабинет.

 

В 12 ч шествието тръгва от храм-паметника „Александър Невски“с маршрут по бул. „Цар Освободител“, бул. „Княз Александър Дондуков“ до Министерския съвет.

 

Те заявиха, че ще внесат на среща с премиера декларация на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, подкрепена от подписите на 105 хил. души. Протестиращите бяха посрещнати от вицепремиера в служебното правителство Атанас Пеканов, в чийто ресор влиза Плана за възстановяване.

 

В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на енергетиката Андрей Живков.

 

Работниците в комплекса Марица –Изток искат да разберат какви са плановете на правителството за прехода на въглищните региони към по-зелена икономика.

„Енергийното сърце на България е комплексът „Марица-изток“, няма да позволим то да спре да тупти. Комплексът няма алтернатива и не може да бъде затворен, без това да има катастрофални последици“, категорични бяха миньорите и енергетиците.

 

Подкрепа за тях изразиха и представители на полския синдикат „Солидарност“.

 

В декларацията е записано, че синдикатите настояват въглищата да се използват, докато се изчерпят запасите в страната.

 

„Зелена сделка на всяка цена? Не, благодаря“; „Спасете електроенергетиката на България“, гласяха част от транспарантите на протестиращите, чиято протестна акция премина под мотото „В защита на енергийната независимост на България“.

 

СРЕЩАТА С ВЛАСТТА

 

Създаваме държавно предприятие за рекултивация, конверсия на въглищни региони, което ще даде възможност на работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. Така държавата ще даде сигурност на хората в региона.

 

Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов след протеста на работещите в мини „Марица-Изток”.

 

Пеканов заяви, че това е реформа, която ще влезе в Плана за възстановяване, който в петък ще бъде пуснат към Брюксел.

 

„Друго важно нещо, което предстои е, че ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние трябва да се борим тя да е най-далече във времето. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лв., от които ние смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да бъдат открити нови работни места“, добави Пеканов.

 


 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК