You are currently viewing Има съмнения, че корабът „Вера Су“ е умишлено потопен

Има съмнения, че корабът „Вера Су“ е умишлено потопен

Операцията по премахване на товара от потъналия кораб „Вера Су“ не може да продължи заради лошото време. Това съобщиха на брифинг от агенция „Морска администрация“.

 

Те увериха, че изтичане на товара в морето няма.

 

Има обаче съмнения, че моряците на корара с действията си са предизвикали неговото потъване.

 

„Съмненията винаги са налице, защото не е правилно затворена вратата на машинното отделение при напускането на екипажа. Преди евакуацията вратата е затваряна добре и влизане на вода от там не е имало“, каза капитан Венцислав Иванов – директор на „Морска администрация“.

 

„Няма изтичане на товар от “Вера Су” в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли на флората и фауната в района“, допълни той. 

 

Представителите на Морска администрация увериха, че има оправдание за това, че в момента не се правим нищо и посочиха бурното море.

 

Изпълнителният директор на ИАМА капитан Венцислав Иванов увери, че корабът в момента е стабилно седнал. Не се очакват разцепвания или разчупвания в обшивката му. Две са пробойните на кораба, които са малки. 

 

Капитан Иванов съобщи, че в четвъртък сутрин се очаква развитие по това какъв е статутът на кораба – дали ще бъде обявен за тотално погубен и ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха.

 

Корабът е укрепен допълнително, за да не тласнат вълните кърмата към скалите. Източено е цялото количество излишно гориво и смазочни материали. Не се очаква да се образуват цепнатини във външната обшивка на кораба. Товарът ще бъде свален от борда чрез грайфери, кофи или центробежни помпи. Ще бъдат опънати платнища, за да се предотврати разсипване в морето.

 

За да започне разтоварване обаче, Следствената служба трябва да съобщи, че товарът не представлява веществено доказателство, както и че е изоставен и никой няма претенции към него.

 

Комуникацията със собственика на кораба е оскъдна, казаха още от „Морска администрация”.

 


 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК