БългарияНа ФокусПоследни новини

Митрофанова: Патриарх Неофит беше истински свещеник, патриарх Кирил в момента е със сръбския патриарх

„Всички скърбим, това е голяма загуба“. Това заяви Нейно превъзходителство посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която пристигна в храм-паметника „Свети Александър Невски“, за да отдаде почит на покойния българския патриарх Неофит.

„Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ“, заяви посланик Митрофанова.

Тя посочи, че Патриархът на Русия и цяла Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Патриарх Неофит. „Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук“, заяви посланик Митрофанова.

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер Епифайни. „Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер /наименованието на Вселенската патриаршия – бел.ред./“, подчерта Митрофанова. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button