БългарияНа ФокусПоследни новини

Симеон Сакскобургготски: Патриарх Неофит обединяваше България

„Ще запомня Патриарх Неофит с неговата готовност да обединява и да разбере другия. Това заяви българският цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“, за да си вземе последно сбогом с духовния водач на България.

Симеон Сакскобургготски припомни, че е имал много срещи с блаженопочившия български патриарх. „Имали сме толкова разговори и срещи. Жалко, че си отиде толкова рано“, добави той.

Припомняме, че днес, когато е и вторият ден за траур в памет на Негово Светейшество, ще се сбогуваме с главата на църквата ни.

От 9.30 часа ще бъде отслужена заупокойна Св. Литургия и опело. С литийно шествие тленните останки на блаженопочиналия Патриарх ще бъдат пренесени от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъдат положени до гроба на екзарх Йосиф, каквото е било желанието на патриарх Неофит приживе.

Храмът „Света Неделя“ е един от емблематичните в София, посветен на Света Великомъченица Неделя. Именно там е пожелал да бъде погребан покойният български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78 години на 13 март 2024 г. Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември 2023 г. заради белодробно заболяване. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button