BulletinПоследни новиниСвят

Москва: Неутрална Украйна с орязана територия е условието

Русия вярва, че траен мир с Украйна може да се случи само ако Западът спре да изпраща оръжие и ако Киев приеме „новите териториални реалности“, обяви руското външно министерство пред АФП.

Говорителят на министерството Мария Захарова каза в интервю, че Москва е отворена за преговори, но добави: „В момента не виждаме политическа воля за мир нито в Киев, нито на Запад“.

Тя посочи, че за да се случи каквато и да е сделка, Украйна трябва да има неутрален статут, а правата на рускоговорящите жители да бъдат защитени.

„Няма да допуснем съществуването на нашите граници на агресивна нацистка държава, от чиято територия съществува опасност за Русия и нейните съседи“, каза Захарова.

Русия от години се опитва да обрисува прозападното украинско правителство, водено от президента Володимир Зеленски – който е евреин – като неонацистко и използва това като претекст за своята офанзива в Украйна.

Захарова също отхвърли „формулата за мир“, предложена от Зеленски, която включва условието, че руските войски трябва да напуснат цяла Украйна.

Тя каза, че предложението на Киев, направено миналата година, „няма нищо общо с мира и представлява набор от ултиматуми към Русия, за да оправдае продължаващите военни действия“, като обвини Киев, че не иска да „отчита реалностите и преследва съвсем друга цел – капитулацията на страната ни с помощта на Запада“.

Украйна иска „капитулацията“ на Русия

„Разбира се, въз основа на тези условия, ние няма да говорим с никого от украинското ръководство“, допълни тя.

Захарова обаче добави, че Москва може да възстанови сделката за зърно, която позволява на Украйна да изнася производството си през Черно море, но само ако санкциите на Запада срещу руските земеделски компании бъдат премахнати.

„Възможността за възобновяване на Черноморската инициатива остава“, отбеляза тя.

Руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна през 2022 г., а в отговор получи безпрецедентни санкции, които до голяма степен изолираха Русия от Запада.

Захарова смята, че тези санкции са били „бумеранг“ на Запада и вместо това са имали ефект на „потвърждаване на международния авторитет на руската държава“.

Оттогава Москва пренасочи голяма част от жизненоважния си износ на петрол и газ към Китай и Индия и наложи валутен контрол, за да подкрепи рублата.

„Бумерангът“ на Западните санкции

Руската икономика се сви през 2022 г., но започна отново да расте през второто тримесечие на тази година въпреки нарастващите нива на инфлация.

„Незаконните ограничения на колективния Запад не са намалили геополитическото влияние на Русия“, каза Захарова.

На първата годишнина от конфликта тази година Общото събрание на ООН прие резолюция, призоваваща за пълно изтегляне на Русия от Украйна.

Резолюцията беше подкрепена от 141 държави-членки, като 32 страни, включително Китай и Индия, се въздържаха, а седем държави, включително Северна Корея, гласуваха против.

Но Захарова посочи, че голямото мнозинство – 80% – от населението на света живее в страни, които не са наложили никакви санкции срещу Русия.

„Вместо това връзките на Москва с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка се развиват стабилно въпреки отчаяните усилия на Запада да ги настрои срещу Русия“, заяви говорителят на руското МВнР.

Според нея нови системи за междубанкови отношения, международни разплащания и търговски пътища, които не са обвързани със Запада, „се разработват и създават активно“.

„В Азия Китай е единомислещ партньор, с когото Русия преследва връзки, основани на всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество. Русия също така укрепва отношенията със Северна Корея“, коментира Мария Захарова.

Тя обвини САЩ, че „преследват път на ескалация на напрежението на Корейския полуостров чрез увеличаване на военната активност“. „Този курс на САЩ е опасен и изпълнен със сериозни последствия.“

По време на посещение в Сеул през ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че военните връзки между Северна Корея и Русия са „разрастващи се и опасни“ и призова Китай да ограничи стремежа на Пхенян.

Захарова заяви, че Русия ще подкрепи всяка страна с външна политика, която не е в съответствие със Запада, като предлага „честно и добросъвестно сътрудничество, което не се основава на диктат“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ердоган: Приятелю Кириакос, ние не те заплашваме, ако ти не ни заплашваш

Подобни статии

Back to top button