На ФокусСвят

Над 120 000 са жертвите на COVID-19 в Европа. Няма гаранция, че излекуваните няма да го хванат отново

Новият коронавирус е убил повече от 120 000 души в Европа като повече от три четвърти от смъртните случаи са в Италия, Франция, Испания и Великобритания, съобщи АФП.

 

Агенцията базира информацията си на обобщаване на официални данни.

 

Със 120 140 смъртни случаи и 1 344 172 случая на заразени Европа е континентът, който е най-силно засегнат от пандемията, появила се в края на миналата година.

 

Италия има най-много смъртни случаи с 25 969, следвани от Испания с 22 902, Франция с 22 245 и Великобритания с 19 506.

 

НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ВИРУСЪТ НЕ ПОВТАРЯ

 

Световната здравна организация (СЗО) заяви в събота, че засега “няма доказателства”, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от повторна инфекция с коронавирус, предаде Ройтерс.

 

В свое съобщение СЗО предупреди правителствата да не издават документи (паспорти), удостоверяващи имунитет срещу коронавируса или “безрискови сертификати” на хора, които са били заразени, тъй като не може да се гарантира тяхната точност.

 

“Някои правителства предполагат, че откриването на антитела срещу SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19, може да послужи като основа за издаване на документ, който би позволил на хората да пътуват или да се върнат на работа, при условие че са защитени от повторно заразяване”, заяви СЗО.

 

Подобна практика може всъщност да увеличи рисковете от продължаване на разпространението на заразата, тъй като хората, които са се възстановили, могат да пренебрегнат съветите за предприемане на предпазни мерки срещу вируса, се казва в съобщението.

 

“В момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция”, се казва в съобщението.

 

Чили заяви миналата седмица, че ще започне да раздава “здравни паспорти” на хора, за които се смята, че са се възстановили от болестта. След проверка, която да определи дали са разработили антитела срещу вируса, в зависимост от резултата те ще могат веднага тръгнат на работа.

 

„Особено опасен“ астероид приближава Земята

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button