BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Над 120,000 мигранти са дошли в Италия през 2023, 800 хил. очакват убежище

Ситуацията в Италия стана критична след като десетки хиляди мигранти пристигат на острова Лампедуза всеки уикенд, а Германия спря да приема бежанци. 

От Берлин заявиха, че вече не могат да смогнат на бежанския натиск и не могат да намерят жилища за нови мигранти. Германското вътрешно министерство заяви, че част от проблема е и отказът на Италия да спазва Дъблинския регламент, който определя, че мигрантите трябва да бъдат връщани на държавата, в която първо са пристигнали, ако все още се разглежда молбата им за убежище.

Новите развития предизвикаха сериозен конфликт по време на срещата на върха на Европейския съюз. Премиерът на Италия Джорджия Мелони заяви, че не желае държавата й да се превърне в бежански лагер, а споразумението на Европейския съюз с Тунис да бъде спрян бежанския поток засега е провал, след като парите, обещани от ЕС не са платени.

Германия беше сред водещите сили за прокарване на механизма за доброволно приемане на бежанци през 2015 година, но сега се отказва от него за неопределен период. Те все пак казаха, че може да продължат да приемат бежанци ако от Италия се съгласят да връщат бежански по дъблинския регламент. 

На 14 септември в Италия пристигнаха 5000 мигранта в 110 лодки за един единствен ден. За цялата година цифрата също е ужасяваща – досега вече има 120,000 нелегални мигранта в държавата, което вече доближава рекорда от 180,000 през 2016 година.

Зам.-министър председателят на държавата Матео Салвини определи ситуацията като „война“. 

„Убеден съм, че има някакъв контрол зад това. Ако повече от 100 лодки пристигнат за няколко часа това не е спонтанно, това са военни действия“, каза Салвини. 

Миналата година общо над 800,000 души са поискали убежище в ЕС. Под 4000 души са били пренасочени към други държави в ЕС – като целта е била едва 8000 или под 1% от общата бройка мигранти.

Въпреки това, Германия и Франция продължават да настояват механизма за приемане на бежанци да стане задължителен.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Азербайджан започна нова офанзива в Армения

Подобни статии

Back to top button