Намаляват полицаите, които охраняват протестите заради заразени с COVID-19 сред тях
Комисар Радослав Стойнев, СДВР

Намаляват полицаите, които охраняват протестите заради заразени с COVID-19 сред тях

Много заразени служители на „Охранителна полиция“. За това съобщиха на брифинг от СДВР. Голяма част от тях са били нагажирани с опазването на реда и сигурността по време на протестите, стана ясно на извънреден брифинг на столичната полиция. 

 

Именно това става повод за намаляване на числеността на служителите на реда, които ще охраняват демонстрациите. Това пък щяло да доведе до допълнително натоварване на полицаите. 

 

„Имаме проблем предвид епидемиологичната обстановка със служители на реда. Налага се да въведем мерки за сигурност. Една от тях е намаляване на полицейския ресурс по време на тези мероприятия, за да не се окаже, че една част от тези хора са заразени, а други от тях са контактни. Няма сериозни случаи, спазваме всички правила, грижим се за здравето на колегите”, обясниха от СДВР на брифинг.

 

Причината според полицията е, че при тях няма възможност за спазване на социална дистанция, тъй като се придвижват с бусове по много хора на малка площ. 

 

„Средно на ден има по 5-6 случая на положителни проби, към които се карантинират и тези, които са били контактни.“, обясниха от полицията. 

 

От СДВР призоваха както служителите, така и протестиращите да носят маски, въпреки, че не е задължително това да се прави на открити места.

 

От брифинга стана ясно още, че мъжът, който се опитал да запали тента от блокадата на „Орлов мост“ е задържан. 

 

„Няма нарушения на обществения ред по време на вчерашните протести. От 30.07 имаме блокирани две основни пътни артерии в столицата. Около 19 часа се събраха група граждани пред Президентството. Около 21 часа те се насочиха на шествие към „Орлов мост”. Около 22.30 от тях се отдели нова група, която се насочи по бул. „Евлоги Георгиев”, където беше блокирано движението. Протестиращите блокираха и кръстовището между булевардите „България” и „Фритьоф Нансен”. Отново имаше случаи на напрежение между протестиращи и водачи, но не бяха допуснати сериозни инциденти”, обясни комисар Радослав Стойнев от СДВР.

 

Той отбеляза, че в палатковия лагер на „Орлов мост” е имало напрежение между протестиращи и преминаващ гражданин. Около 19 часа се наложи намеса на полиция, които са извели лице от зоната. Към 21,20 часа е установено лице, което в района на БНТ си е позволило да разлепя стикери върху служебни автомобили на телевизията. Срещу него е подадена жалба в 3-то РПУ.

 

„В сутрешните часове на днешния ден, към 2 без 5, полицейски служители забелязаха напрежение между протестиращите. Лице от мъжки пол е извършило непристойни поведения, като е запалило една от тентите там. Мъжът е задържан”, обясни още Стойнев.

 

От МВР призоваха протестиращите да се съобразяват с общоприетите правила и норми, както и да зачитат правата и свободите на останалите граждани. Стойнев призова жителите и гостите на града да не се придвижват в централните райони след следобедните часове, защото могат да се озоват в райони с блокирани кръстовища. От полицията правели всичко възможно да осигурят обходни маршрути.

 

НЕ РАЗРЕШАВАТ БЛОКАДА НА АМ „ТРАКИЯ“ ЗАРАДИ ОПАСНОСТ ОТ КАТАСТРОФИ

 

Полицията в Стара Загора няма да пусне протестиращите на магистрала „Тракия“. Това стана ясно от думите на комисар Илиян Илиев началник на „Охранителна полиция“ към ОДМВР. Мотивите, по думите на комисар Илиев са, да не се допуснат пътнотранспортни произшествия и инциденти, както и да се осигури нормалното пътуване на гражданите и транзитно преминаващите тежки автомобили.

 

„Магистралата е високоскоростен път, движението е с много висока скорост и излизането с по-ниска или несъобразена скорост може да доведе до тежки инциденти. Нашата цел е да ги избегнем и да осигурим нормално преминаване през Републиканската пътна мрежа“.

 

Комисар Илиев припомни, че шествието е преминало нормално по зададения маршрут, но протестиращите са обявили началото на гражданско неподчинение и са се отправили към аутобана.

 

„В тази връзка ние предприехме необходимите мерки и спряхме протестиращите на летище Стара Загора по път 1-5, където се намират и сега“.

 

Образувана е проверка за ситуацията на напрежение тази сутрина. По-рано през деня един от протестиращите проби блокадата на полицията и се оправи към магистралата пеша, но бе спрян от органите на реда. След този случай се изясняват действията и на двете страни – както на мъжа, така и на полицията, уточни комисар Илиян Илиев.

 

Пътят Стара Загора – Хасково продължава да е затворен от протестиращи граждани. Засилено е присъствието на органите на реда на в района.

 

Хора от Стара Загора се солидаризират и носят храна и вода. За момента ситуацията в района е спокойна.

 

Хората са безкомпромисни в исканията си за оставка на правителството, главния прокурор, а също и за предсрочни парламентарни избори. На протеста има семейства с малки деца.

 

В шествието снощи са участвали около 60-70 автомобила и около 150 лица. Създаден е обходен маршрут на блокирания път.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК