Най-засегнати от коронавируса у нас са хората до 50 г.

Най-засегнати от коронавируса у нас са хората до 50 г.

85 процента от заразените с COVID-19 у нас са до 50-годишна възраст и те също боледуват тежко, изтъкна ген. Мутафчийски. У нас най-младият пациент е на 3 години, най-възрастният – на 85.

 

Най-засегнатата възрастова група обаче е до 50 години. А годините не винаги предопределят как ще протече заболяването, коментира ръководителят на Националния щаб.

 

„В момента можем да дадем грижи на всички, за да се справят. Но при натоварена здравна система дали може да стане това? Крайно време е да разберем, че няма да има пощаден и нито една възрастова група не бива да се отнася лекомислено. Засега няма хоспитализирани деца. Всички са на домашно лечение“, съобщи ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

 

В момента сме на ранен етап от епидемията, а развитието й зависи от спазването на мерките.

 

„Вие виждате вече – нито една здравна система не може да понесе този удар и лекарите са изправени пред дилеми на кого да помогнат и на кого – не. Нарушава се принципът на здравеопазването да се даде на всеки най-доброто“, каза председателят на Националния оперативен щаб.

 

Вече е организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел, пише Dir.bg.

 

Изследването ще се проведе в МВР болница (започва от понеделник) и е организирано от вътрешния министър, защото те са полицаи. Това каза по bTV ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

По данни на епидемиолозите е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, каза ген. Мутафчийски, който е и директор на ВМА.

 

Средният период, за който вирусът изчезва в организма, е 28 дни, затова е и удължен периодът на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна.

 

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК