БългарияНа Фокус

Нов здравен модел: Осигуряваме се в частни фондове

Демонополизация на Здравната каса и осигуряване в частни фондове – това е новият здравноосигурителен модел, който предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Министърът представя виждането си за демонополизацията на широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни. 

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус, предлага още здравният министър. Частният фонд пък трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи.

Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК. Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си.

Според идеята на екипа в МЗ, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се запази на 8%. Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд.

Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота от кога точно ще влезе в действия новият здравен модел.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button