БългарияПоследни новини

Нова блокада и още откази да се умъртвяват прасета

Нов протест и нова блокада заради африканската чума по свинете. Стопани от ямболското село Безмер затвориха пътя към Авиобазата. Част от жителите на селото са умъртвили вече прасетата си.

Според кмета на Безмер, който подкрепя протеста, собствениците на около 100 животни отказват да го направят с мотива, че огнище на заразата в област Ямбол няма.

Стопаните на домашни прасета настояват и за по-голямо обезщетение за всяко умъртвено животно.

„Някои от хората заявяват категорично, че няма да допуснат ветеринарните власти да им умъртвят принудително прасетата и да им ги изземат”, заяви кметът с. Безмер Росен Русев пред НОВА ТВ.

„Аз от моите родители знам – на бременно животно не се посяга. Как ще го заколиш, къде ще му сложиш греха?”, коментира Стоянка Стамова.

„Искам тази забрана да отпадне напълно. Или, ако има такава забрана, да важи за всички, за цяла България. Аз с какво съм по-различен от големите свинекомплекси? Отглеждам свиня-майка, маркирана, регистрирана по всички изисквания”, каза Стамен Митев.

Това е поредното населено място, където стопани на прасета отказват да ги умъртвят, тъй като в населените им места няма доказано огнище на африканската чума по свинете.

Въпреки това част от предпазните мерки, взети от Министерството на земеделието и БАБХ определят, че всички стопани на домашни прасета в 20-километровите зони от свинекомплексите в страна трябва да ги умъртвят доброволно. 

Няколко денонощия продължи и създадената от граждани блокада на пътя Сливен-Ямбол, които отказваха да умъртвят прасетата си и изразяваха недоволството си срещу мерките, които предприема държавата.

В РАЗГАРА НА ЧУМАТА: Прокуратурата проверява БАБХ

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button