БългарияНа Фокус

В РАЗГАРА НА ЧУМАТА: Прокуратурата проверява БАБХ

Докато цялата държава се бори с африканската чума по свинете, а основният контролен орган в процеса е Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Прокуратурата започва проверка срещу агенцията.

Инспекцията е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров и няма нищо общо с мерките срещу заболяването, които според мнозина са закъснели и неефективни. Проверката касае възможни длъжностни престъпления във връзка със сключване на неизгодни за БАБХ договори за обезвреждане на животински отпадъци.

Тя е провокирана от разследването на принудената да напусне НОВА ТВ разследваща журналистка Генка Шикерова „Война за трупове“, което Антикорупционният фонд публикува вчера в YouTube.

В контекста на върлуващата у нас епидемия от Африканска чума по свинете, разследването разкрива, че БАБХ е изхарчила близо 30 милиона лева за обезвреждане на животински трупове от март 2018 досега. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например. Какъв е резултатът не е ясно.

Според юристи от Антикорупционния фонд при провеждането на обществени поръчки и сключването на договорите и анексите към тях са налице „редица факти за притеснителни и изискващи проверка от страна на отговорните органи“.

В хода на проверката на прокуратурата от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г.; договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Ще бъдат изискани и документи за всички плащания, извършени от възложителя по договорите и анексите /БАБХ/, на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци.

Специализираната прокуратура ще проверява и документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане, както и данни за капацитета на инсталациите.

Ще бъдат проверени мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители, както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място, както и други документи.

Отново голям срив на Инстаграм

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button