Нови две положителни проби за коронавирус, трябва „фанатична дезинфекция“
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски

Нови две положителни проби за коронавирус, трябва „фанатична дезинфекция“

Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 220. На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още два нови случая на инфектирани с COVID-19 в България.

 

Положителните проби са от Пловдив. „Мъж на 35 години и жена на 60 години са приети в болницата в града със симптоматика”, посочи Мутафчийски.

 

Началникът на Оперативния щаб обясни, че коронавирусът притежава удивителна устойчивост. „Това предполага фанатична хигиена и дезинфекция на помещенията, в които се стои. Освен дезинфекция на ръцете и дистанция, другата част е почистване на повърхностите”, допълни той.

 

От брифинга стана ясно, че Българската банка за развитие е дарила 492 000 лв. на лечебни заведения в страната.

 

„Българска банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. На повечето места са осигурени респиратори и тестове. За ВМА – автоматизирана система за екстракция на РНК, както и окомплектоване с кит-ове. За Ловеч – 3 мобилни респиратора. Мобилни апарати за механична вентилация в МБАЛ „Света Петка” във Видин и във Враца”, посочи проф. Мутафчийски.

 

Той допълни, че продължава тенденцията за все повече дарители. „Това показва мобилизацията на цялото общество. Има и много дарители, които са частни лица”, заяви Мутафчийски.

 

„За г-н Домусчиев ще направим справка дали и втората му проба е отрицателна и ако е така – да, може да се смята за изчистен от вируса. Във ВМА има един пациент, който е дал първа отрицателна проба. Трябва сега да се потвърди и с втора. Ако е така, вече броят на оздравелите ще бъде пет”, коментира началникът на Оперативния щаб.

 

Все още обаче няма потвърждение дали 4-годишното дете от Велико Търново е с коронавирус.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК