You are currently viewing Няколко английски деца вече са покосени от токсичен шок, смятан за свързан с COVID-19

Няколко английски деца вече са покосени от токсичен шок, смятан за свързан с COVID-19

Британският здравен министър Мат Ханкок призна, че вече има починали от новата мистериозна болест, която поразява деца във Великобритания.

 

За нея предупредиха ден по-рано от лондонско подразделение на британската здравна система NHS и дадоха указания на личните лекари да третират като спешен случай всеки малък пациент с вътрешно възпаление, придружено със стомашни болки, треска и обриви.

 

“Изгубихме няколко деца. Има починали, които не са страдали от други заболявания. Това е нова болест, която смятаме, че е причинена от COVID-19, но не сме 100 процента сигурни, тъй като някои от болните реагират отрицателно на тест за коронавирус”, каза Ханкок пред радио Ел Би Си.

 

Той е разпоредил да започне спешен преглед на медицинската документация за всички деца с вътрешно възпаление, които са били подложени на интензивно лечение през последния месец. Целта е възможно най-бързо да се установи какво предизвиква новата болест, която лекарите сравняват със синдрома на токсичен шок и болестта на Кавазаки.

 

До момента NHS разполага с информация за по-малко от 20 такива случаи, но въпреки малкия брой експертите разглеждат случващото се като сериозна опасност.

 

Досега се смяташе, че малчуганите не са толкова уязвими на заразяване с коронавирус, въпреки че са сред най-големите му преносители. Освен това лекуваните в реанимация деца са проявили симптоми, които не са сред типичните за COVID-19 като зачервен език и обриви по ръцете.

 

Но пък всички са страдали от тежко вътрешно възпаление, изискващо поддържане на дишането. В телата им е установено голямо производство на цитокини, което се наблюдава при свръхреакция на имунната система.

 

При т.нар. цитокинова буря обаче протеините започват да атакуват и здрава тъкан, което кара тялото да изпадне в шок.

 

Подобно състояние е забелязано и при по-стари пациенти с К-19, както и при заразени с ебола. Главният медицински експерт на британското правителство проф. Крис Уити коментира, че е напълно възможно увеличаващият се брой на деца, нуждаещи се от лечение в реанимация, да е предизвикано от COVID-19.

 

Той обаче допълни, че трябва да се търсят и други причини, тъй като все пак става въпрос за ново заболяване с различни симптоми.

 

Източник от NHS е разкрил пред “Гардиан”, че повечето от подложените на интензивно лечение деца вече имат болестта на Кавазаки, която причинява възпаление на кръвоносните съдове и засяга предимно малчугани под 5 г.

 

Заради нея при тях са настъпили усложнения след заразяване с коронавирус. Смята се, че от болестта на Кавазаки страдат осем на всеки 100 000 деца във Великобритания.

 

Междувременно британското правителство отпусна по 60 000 паунда на семействата на загиналите в борбата с коронавируса медицински работници, чийто брой стигна 113.

 

Вчера те бяха почетени с минута мълчание, след като син на един от починалите лекари призова кабинета да се извини публично, че ги е оставил да работят без предпазни средства.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК