Облекчават мерки заради положителните данни за COVID-19 у нас. Органиченията работят, отчитата от Щаба
снимка: Архив

Облекчават мерки заради положителните данни за COVID-19 у нас. Органиченията работят, отчитата от Щаба

Отново оптимистични данни представиха днес на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването и НОЩ. България е на 27-о място по заболеваемост и на 9-о по смъртност в ЕС. Това дава възможност да бъдат облекчени някои мерки. 

 

Първата от тях е възстановяването на плановите операции. Това да се случи разпореди на среща с Щаба преди брифинга премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че до 31 януари големите ученици ще учат дистанционно, а след това се връщат в класните стаи. 

 

„Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

 

Следващата седмица, със заповед на здравния министър, ще бъде възстановено част от практическото обучение за ученици и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с министър Красимир Вълчев.

 

А на самия брифинг здравният министър отчете, че броят на излекуваните от коронавирус са над три пъти повече от новозаболелите:

 

„За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023”, обясни министърът.

 

По думите му, 72 години е средната възраст на починалите от коронавирус у нас. В момента средната заболеваемост е 150 на 100 000 души население за 14-дневен период.

 

„Искам да благодаря на всички български граждани, че достигнахме тези добри резултати. Сега ми се иска да ги запазим максимално дълго. Доживяхме времето, след като ноември оглавявахме класациите по заболеваемост, сега да сме на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. На 6-о място ме на Балканите за 14 дневен период, което е 154 души на 100 хиляди”, заяви от своя страна доц. Ангел Кунчев.

 

Ангелов бе категоричен, че натискът върху здравната система намалява.

 

„Отчитаме изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки, което се отразява на заетостта на леглата, която намалява”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

Увеличава се и броя на хората, които искат да се ваксинират. Министърът отхвърли обвиненията, че страната ни не е осигурила достатъчно ваксини:

 

„Приблизително половината от лекарите и сестрите, които работят в лечебните заведения, вече искат да се ваксинират. В началото тази цифра беше около 33%”, допълни проф. Ангелов

 

Той бе категоричен, че въпросът с ваксините не трябва да се политизира.

 

„Различни политици се опитват да прокарат мисъл, че няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички. Въпросът с ваксините не трябва да се политизира“, заяви здравният министър.

 

Министърът коментира и темата за изборите:

 

„Мисля, че политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите. Те ще дойдат, но ако продължим да мислим само за тях и забравим за здравето на хората, ще трябва направо да избираме нов народ”, коментира здравният министър.

 

„Нагледахме се на политици, които решават проблемите на определени групи. Но сега дойде време да се погрижим за всеки един български гражданин. Както казва мой приятел: „Всичко вече е обещано, сега само търсим хора, които да изпълнят обещанията””, каза още проф. Ангелов.

 

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че негативните тенденции са най-вече във Великобритания и Чехия и се дължат най-вероятно на новия щам. По думите му, при върха на епидемията през пролетта на Острова е имало 18 000 хоспитализирани, а сега са 30 000.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК