БългарияПоследни новини

Обвинения към България и други държави за насилие по границите

Британският „Гардиън“ и германската обществено-правна медия ARD разпространиха тези дни сериозни обвинения срещу Европейската агенция за граничен контрол „Фронтекс“ за насилие и нарушаване на човешките права по границите на ЕС.

Изабела Купър, говорителка на Агенцията, отговори, че гранични служители, които са пряко подчинени на „Фронтекс“, не са участвали в никакви насилия по границите и не са замесени в незаконно връщане на мигранти.

Говорителката направи обаче уточнението, че „Фронтекс“ не носи отговорност за действията на национални гранични служители, примерно от унгарска или българска страна, които евентуално са нарушили човешки права или неправомерно са върнали мигранти. А говорителката на Европейската комисия в Брюксел Мина Андреева допълни, че е важно да се прави разлика между служителите на националните гранични служби и служителите на „Фронтекс“.

Двете цитирани медии се позовават на вътрешни източници от „Фронтекс“, които твърдят, че гранични служители в България, Унгария и Гърция гонели с кучета мигрантите, биели ги и неправомерно ги връщали обратно през границата. Говорителката на Еврокомисията потвърди, че такива документи съществуват. „Ръководният съвет на Агенцията получи такива доклади. А това показва, че разполагаме с механизми за надзор дали в своята дейност „Фронтекс“ спазва човешките права“, каза Мина Андреева.

Българският министър на вътрешните работи Младен Маринов, който беше на посещение в Мюнхен и разговаря с баварския си колега Йоахим Херман, отхвърли обвиненията, свързани с България. „Мога категорично да заявя, че България спазва всички споразумения и договорености относно човешките права“, каза Маринов. „Българските граничари използват сила единствено тогава, когато ситуацията го налага“, добави той и уточни, че става дума за ситуация, в която самият граничар е нападнат.

Еврокомисията ще провери обвиненията

Във „Фронтекс“ има специален пълномощник по човешките права. Освен това всички служители на агенцията са длъжни да докладват, ако са били свидетели на нарушаваше на човешките права. Агенцията категорично отхвърля подозренията, че нейни служители са упражнили насилие и са нарушили човешки права. „Неприемлива е всяка форма на насилие или на злоупотреба по отношение на бежанци или мигранти. В сътрудничество с Европейската агенция за гранична охрана ние ще проверим тези обвинения и ще реагираме съответно“, оповести говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

От своя страна „Фронтекс“ уточнява, че в държавите-членки на ЕС Агенцията практикува само съвещателни функции по границите. Служителите на „Фронтекс“ не могат да взимат решения, свързани с държавния суверенитет. Много от тези служители са просто командировани граничари от други страни – 105 германски граничари работят за „Фронтекс“ в Гърция, например. Агенцията, наброяваща в момента 1500 служители, не може да дава заповеди на националните гранични служители и няма право да провежда собствени разследвания на територията на страните-членки.

Освен всичко друго, от няколко години насам във „Фронтекс“ съществува и така нареченият „Консултативен форум“, в който са представени Червеният кръст, ООН и различни бежански организации. Щефан Кеслер, председател на този форум, каза пред Дойче Веле, че тези обвинения по принцип не го изненадват. Изненадващ бил единствено фактът, че този път директни обвинения са отправени и към служители на „Фронтекс“.

„Агенцията определено може да положи повече усилия, особено при систематичното разследване на предполагаеми нарушения на човешките права“, казва Кеслер.

Американците купуват бронирани раници за децата си (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button