БългарияПоследни новини

Обвиниха Орлин Горанов в антисемитско изказване по време на “Последният печели”

След като водещият на “Преди обед” Сашо Кадиев бе обвинен в расизъм, подобна съдба последва водещия на предаването “Последният печели” по БНТ и голям български музикант Орлин Горанов. В отворено писмо до ръководството на националната телевизия и до прокуратурата от еврейската организация “Б’ней Б’рит България” го обвиниха в антисемитизъм. 

 

Причината – по време на предаването Горанов цитира еврейския шахматист Боби Фишер, който казва думите:

 

“Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис : Арбайт махт фрай. Но евреите не вярват на това. Те вярват , че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите.”

 

Цитатът на Горанов дойде след въпроса “Кой голям шахматист има еврейски корени“ , на който правилния отговор даде един от участниците. 

 

А ето и какво написаха до БНТ от “Б’ней Б’рит България”:

 

“ДО

 

Г-Н ЕМИЛ КОШЛУКОВ

 

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНТ

 

ДО

 

СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

 

ДО

 

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Ние, членовете на Софийска ложа “Кармел“ на Б‘ней Б‘рит, сме сериозно обезпокоени от увеличаващите се публични антисемитски прояви в обществото ни.

 

Изключително скандално е, че за подобни недопустими действия се ползва ефирът на обществената БНТ.

 

В предаването “Последният печели“, излъчено на 23.02.2021 г., водещият Орлин Горанов си позволи в най-гледаното телевизионно време да изрецитира безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста.

 

Убедени сме, че подобни прояви са в разрез с толерантния характер на обществото ни.

 

Толерантността, обаче, не е константна даденост, а, напротив, е нужно ежедневно да бъде препотвърждавана и защитавана с активни действия.

 

Настояваме отговорните институции – ПРБ, СЕМ, БНТ – да приложат необходимите мерки за санкциониране на този позорен акт, както и да запознаят обществото с действията, които ще предприемат, за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир.”

 

Падат забраните за сватби кръщенета и организрани пътувания, решиха как ще работят заведенията от 1 март

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button