БългарияНа Фокус

ОФИЦИАЛНО: Кристалина Георгиева се бори за шеф на МВФ

Българка в битката за шеф на Международния валутен фонд /МВФ/. Сред групата от петима кандидати е и Кристалина Георгиева. Това съобщи френски представител, цитиран от Ройтерс.

65-годишната Георгиева вероятно ще бъде подкрепена от източноевропейските държави, но кандидатурата й ще изисква промяна на правилата. Според тях заемащите този пост трябва да са под 65 години. 

Според източника европейските правителства обмислят кандидатурите на холандеца и бивш председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария, португалеца Мариу Сентену, който е настоящият председател на Еврогрупата, гуверньора на финландската централна банка Оли Рен и Кристалина Георгиева.

Правителствата на държавите от ЕС остават разделени, тъй като северноевропейските държави застават зад Дейселблум или Рен, а държавите от Южна Европа настояват за Калвиньо или Сентену, каза служител от ЕС.

Франция ръководи процеса на подбор на европейски кандидат.

МВФ обяви вчера, че започва процедурата за приемник на Кристин Лагард на поста управляващ директор. Тя подаде оставка, след като бе номинирана за президент на Европейската централна банка.

Съветът възнамерява да завърши процедурата до 4 октомври 2019 година, допълва МВФ.

Кандидатите трябва да обявят кандидатурите си между 29 юли и 6 септември.

От създаването си през 1944 г. МВФ винаги е бил ръководен от европеец, докато ръководството на Световната банка се поема от американец.

Ако в списъка с кандидати се окажат повече от три имена, то съветът на МВФ за седмица ще избере трима финалисти. Това ще стане след допитване до членовете на съвета като се отчете влиянието на гласовете на страните, които те представляват, но „без географски предпочитания“.

Тази формулировка е много важна предвид действащото досега „джентълменско споразумение“, отбелязва ТАСС.

В последния етап се предвижда изпълнителният съвет на МВФ да проведе с финалистите индивидуални интервюта, след което ще бъде направен окончателният избор. В идеалният случай той може да бъде приет с единодушие, но при необходимост не се изключва и гласуване.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button