БългарияПоследни новини

ОКОНЧАТЕЛНО: Партийната субсидия е 1 лев

Сагата с размера на партийната субсидия приключи… поне засега. Депутатите приеха окончателно на второ четене предложението на ГЕРБ, от което управляващите не отстъпиха, въпреки недоволството и на техните коалиционни партньори, и на опозицията.

Размерът на партийната субсидия вече е 1 лев за всеки действително получен глас. „За“ предложението гласуваха общо 119 народни представители от ГЕРБ, ДПС, „Атака“, и „Воля“. Изменението в Закона за политическите партии бе прието след близо 4 часа ожесточени дебати в пленарната зала.

„Против“ гласуваха 71 депутати, а от тях – 69 социалисти. 16 народни избраници се въздържаха – от ВМРО, НФСБ и един независим, се въздържаха. Управляващите получиха подкрепата на 7 депутати от „Атака“, 7 от Воля и на 15 от ДПС. 

Според графика на заседанията на парламента тази точка не трябваше да се разглежда днес, но беше включена извънредно в дневния ред на депутатите – ход, срещу който остро възразиха от БСП.

Те обвиниха управляващите от ГЕРБ, че целят да извадят партиите на тезгяха. ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че са във фалит и затова бранят партийните си пари. Отляво отвърнаха, че управляващите са в сговор с останалите, само и само да оставят БСП без финанси на прага на местните избори.

„Сега тук, като истински матросовци браните субсидията си от 11 лв. и това става ясно на всички. Вашата партия не може да се справи, защото неразумно и нелогично сте си изхарчили субсидията“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в отговор на Корнелия Нинова.

Преди това соцлидерката обвини останалите парламентарни групи, че са й отказали консултации, на които да обсъдят разумния размер на субсидията. Нинова заключи, че за първи път се гласува закон, срещу който реално всички партии са против. „Защо ще мине? Никой не го иска и ще мине. Защото народът го иска? Защото умишлено искате да пуснете бизнеса в партиите“, заяви Нинова, но пак отправи покана за дискусии с участието на всички. 

„Това е закон за връщане на мутренските времена в България, широко отварящ вратите за чуждо влияние и прокарване на чужди интереси“, обвини преди нея съпартиецът й Филип Попов. Той прогнозира, че парламентът щял да се превърне „в общо събрание на олигарсите, а МС – може би борд на директорите. Уважаеми депутати, честито, сложихте официално на сергията „България – продадено“, обвини Филип Попов.

От ДПС напомниха и на ГЕРБ, и на БСП, че неведнъж са ги спасявали от популистки действия и останаха на своята позиция за запазване на сегашния размер на субсидията.

„Позицията на ДПС беше ясна и категорична, още по време на референдума – да не се залита в полето на популизма, да се защити демокрацията и плуразлизма, като се сигури прозрачно финансиране на партиите. всяка партия залита в полето на популизма. Днес заявяваме, че ДПС не е длъжна единствена да понася негативите от всяко негативно предложение и на БСП, и на ГЕРБ“, каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

От ВМРО също имат предложение – те настояват за държавна субсидия за партиите в размер на 1,5 млн. лв. като защита от феодализиране на общините. Именно местните избори посочи като най-рискови депутатът от ПГ на ОП Юлиан Ангелов, ако субсидията бъде намалена на 1 лев.

От „Атака“ застанаха зад ГЕРБ с аргумента – резултатът от референдума преди две години. „Два милиона и половина български граждани са гласували така и ние не можем да ги пренебрегнем“, напомни лидерът на партията Волен Сидеров. 

Преди да намали на левче партийната субсидия, пленарната зала отхвърли предложенията на ДПС тя да падне направо на 0 лева, както и искането на ВМРО да закове твърдия размер от 1,5 млн. на партия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button