БългарияНа Фокус

Разбиха най-голямата фабрика за нелегални цигари у нас

Прокуратурата проведе спецакция срещу мрежа за нелегални цигари в пловдивските села Труд и Граф Игнатиево. Разбита е фабрика, която е произвеждала фалшиви цигари.

На мястото пристигнаха премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев Гешев, Георги Костов, директор на Агенция „Митници“ и главният секретар на МВР Иво Иванов.

По думите на министър-председателя това е най-голямата разбивана до сега фабрика за производство на цигари без бандерол в България.

„Разбитата фабрика край Пловдив е с огромен производствен цикъл, представлява цял завод и такава досега не сме разбивали“ – това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като отиде на място в нелегалния цех.

До този момент са арестувани най-малко 11 души, а готовата продукция е на стойност около 2 млн. лева, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов щетите от тази фабрика месечно за бюджета са между 15 и 20 млн. лева.

 

„С главния прокурор, който е в чужбина, с колегата Иван Гешев, ГДБОП, митниците и вчера на оперативката решихме да търсим откъде са тия 3,8% – най-ниските контрабандни нива в Европа. Сиреч, защо пък да са и 3,8%. Знаехме, че някъде има подобна фабрика – макар че действат изключително конспиративно, виждате какви изолации. Молдовци и украинци са работниците – те не излизат оттук, живеят тук, имат си щанги да си вдигат – няма да отидат на кафе, на ресторант и по някакъв начин да ги забележат в Пловдив или в друг град. Действат абсолютно конспиративно – произвеждат продукцията и я изнасят. Те са с гръцки надписи, така че най-вероятно са за Гърция“, посочи премиерът.

Оказа се, че на практика днес службите са разбили две фабрики – първата в Ръжево Конаре, където е бил рязан тютюнът, и тази до Труд, където са правени цигарите.

Открити са над 1000 кашона нелегални цигари от марките „Мурати“ и „Роял“, които са с гръцки надписи.

„Тепърва ще установяваме дали е била за гръцкия пазар или за нашия“, каза Борисов, тъй като има съмнения, че папиросите са били изнасяни за Гърция заради надписите на гръцки език на кутиите.

Сградата, в която се е помещавала нелегалната фабрика, е нова, построена в началото на годината и оборудвана с машини за цигари. Хората, които са работили там, са имали спални помещения, кухненски уреди и фитнес.

Спецакцията се случва само ден, след като премиерът съобщи, че от началото на година са задържани 11 тона нарязан безакцизен тютюн, а незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на 2019 година е с 2% по-ниско спрямо същия период от миналата година.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button