You are currently viewing ОКОНЧАТЕЛНО: Сами решаваме дали ще гласуваме с машина или с хартия
снимка: Unsplash

ОКОНЧАТЕЛНО: Сами решаваме дали ще гласуваме с машина или с хартия

Над 6 часа продължиха дебатите на второ четене за промените в Изборния кодекс. Той така и не бе приет изцяло, а обсъжданията ще продължат и утре. Бе решено обаче гласоподавателите в секции с над 300 избиратели сами да решават дали ще гласуват машинно, или на хартия. 

 

За решението гласуваха 109 депутати от ГЕРБ и патриотите, против бяха представителите на ДПС и БСП.

 

Няколко пъти по време на дебатите се чуха възгласи от опозицията промените да се оттеглят заради несъвършенства и настояха, че машинното гласуване е изпитано средство за честни избори.

 

„ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не искат машинно гласуване, те иска сгрешени протоколи и хаос. И чували с бюлетини. Оттеглете кодекса и да се върви към избори и си подайте оставката“, призова депутатът Филип Попов от БСП за България.

 

От ДПС в началото на пленарното заседание дори не се регистрираха в зала заради предложените промени, с които са несъгласни. 

 

От ДПС коментираха, че Бойко Борисов си подготвя фалшификация на следващи избори и го призоваха да оттегли законопроекта.

 

Бе отхвърлено и предложението на ВМРО за премахване на номера пред наименованието на партиите и коалициите в бюлетината. Искането им бе мотивирано с това, че по този начин ще се спре част от купения вот. Според хората на Красимир Каракачанов често купените гласоподаватели не могат да четат. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК