БългарияПоследни новини

Оправдаха лекаря, убил крадец в дома си

Оправдаха д-р Иван Димитров  за убийството на рецидивист влязъл в дома му.  Ренгенологът от пловдивската университетска болница бе оправдан от окръжния съд по обвинението за умишлено причиняване на смъртта на Георги Джевизов-Плъха при превишаване на пределите за неизбежна отбрана.

Лекарят обаче получи 2 г. условно лишаване от свобода за незаконно притежаване на пистолет „Валтер“ и 17 патрона. Със същото оръжие на 2 март м.г. той е прострелял в гърдите рецидивиста Георги Джевизов, който влязъл в гаража му да краде.

Джевизов е бил под влиянието на морфин. Когато лекарят забелязал светлината в помещението и слязъл на двора да провери, взел със себе си пистолета.

Медикът призовал рецидивиста да се предаде и да легне на земята, Произвел изстрел във въздуха, но Плъха го нападнал. Хвърлил нож и го ранил в крака.

Тогава д-р Иван Димитров стрелял по посока на крадеца. Простреляният успял да избяга и стигнал до областната управа в Пловдив, където издъхнал.

Съдът с председател Весела Евстатиева отказа да уважи частните искове на роднините на Джевизов, които бяха на стойност 300 хиляди лева. За сметка на д-р Димитров са само разноските по делото.

След като чу решението на съда, майката на Плъха – Златка се нахвърли с обиди срещу съда.

„Ще ви махна всички! Ако беше вашето дете!“ попита тя.

Майката започна да кълне наред целия съдебен състав и едва бе арестувана от съдебната охрана в залата.

„Абсолютен прецедент. За 40- годишната си практика в съда, за първи път ставам свидетел на оправдателна присъда на класическо убийство“, заяви адвокатът на близките на Джевизов- Красимир Елдъров.

Д-р Димитров и адвокатът му Георги Кутрянски заявиха, че ще говорят едва след произнасянето на последната инстанция. Присъдата може да бъде обжалвана. Прокуратурата и адв. Елдъров заявиха, че ще обжалват.

Подобни статии

Back to top button