Последни новиниСвят

ФБР може да разследва приложението, по което всички полудяха

Лидерът на демократите в американския Сенат Чък Шумър поиска приложението FaceApp да бъде разследвано от властите. Софтуерът използва снимки на своите потребители, за да ги направи по-възрастни или по-млади.

Приложението се радва на голяма популярност, но според Шумър то заплашва сигурността на Съединените щати.

В „Туитър“ сенаторът изрази своите опасения, че FaceApp изисква достъп до личните данни на потребителите.


 

„ФБР и Федералната комисия за търговията трябва да разгледат рисковете за националната сигурност. Милиони американци използват приложението, а то е собственост на руска компания“, посочи политикът.

Родни и световни знаменитости полудяха по FaceApp – филтър за снимки, който предоставя именно такава възможност. Не само знаменитостите обче се изкушават да надникнат в бъдещето и да се видят с няколко десетилетия по-стари. Това правят и голяма част от потребителите.

Приложението използва изкуствен интелект, за да преправи снимка на потребителя, за да види той как ще изглежда като по-възрастен или като човек от другия пол.

Това обаче може да крие неподозирани опасности, съобщава британският вестник „Индипендънт“.

За да бъде обработена снимката, тя трябва да бъде изпратена на сървърите на руските създатели на приложението.

В споразумението, което се предлага на потребителите се казва, че те отстъпват на създателите на FaceApp, всички права да правят със снимката каквото пожелаят.

Може да се окаже, че снимка, която потребител е изпратил, смятайки че тя ще остане частна собственост, се използва в публичното пространство от FaceApp, за каквото от компанията преценят.

За създателите на приложението не се знае практически нищо, освен че са от Русия.

Туит, споделен от хиляди в мрежата твърди, че в момента, в който започнете да избирате коя от снимките в телефона си да изпратите за обработка, FaceApp, получава достъп до всичките ви снимки.

Редица известни личности публикуваха снимки, които са преправили чрез приложението, сред тях са музикантите Дрейк и Джонас брадърс.

Ако този коментар Ви е харесал, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Свалиха обвиненията срещу Кевин Спейси

Подобни статии

Back to top button