Последни новиниСвят

Опустошителни пожари във Франция, спират влаковете до Белгия

Пожари опустошиха няколко хиляди хектара култури и растителност в редица френски региони, съобщава БТА. Причините са горещините и сушата, настъпила още с предната гореща вълна през юни.

В департамента Лоаре при опустошителните пожари са изгорели около 500 хектара култури и 100 хектара гори. Четири къщи също са били изпепелени. В борбата с огнената стихия бяха мобилизирани 250 пожарникари.

В Йор, където на места температурите достигнаха 42 градуса по Целзий, изгоряха близо 800 хектара растителност.

В Йор е Лоар пък от огнената стихия бяха засегнати 1170 хектара. Там бяха мобилизирани близо 270 пожарникари.
„Жегите дори и да не са причина за пожара, усложняват ситуацията. Растителността се изсушава с огромна скорост и най-малката искра води до пожар“, разказват експерти.
ЗАРАДИ ЖЕГИТЕ СПИРАТ ВЛАКОВЕТЕ

Заради проблеми с инфраструктурата, причинени от жегите, френско- белгийската железопътна компания „Талис“ спира продажбата на билети за днес по всички свои линии. 

„Изключително трудните метеорологични условия създават смущения в мрежата“, обясниха от компанията. Горещините се отразяват най-сериозно на контактната мрежа, тъй като от топлината кабелите се разширяват и може да увиснат.
Западна Европа е в плен на невижданите жеги, които донесоха втори пореден ден на температурни рекорди. В четвъртък  бяха отчетени абсолютни рекорди във Франция, Германия и Холандия. От днес се очаква захлаждане и връщане към нормални стойности за месец юли.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button