Още няма решение за допълнителните машини за изборите, секциите в чужбина ще бъдат над 800 - Bulletin.BG
Още няма решение за допълнителните машини за изборите, секциите в чужбина ще бъдат над 800

Още няма решение за допълнителните машини за изборите, секциите в чужбина ще бъдат над 800

Все още няма решение как ще бъдат осигурени допълнителните машини за гласуване за изборите на 11 юли. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Централната избирателна комисия. 

 

До тази ситуация се стигна след отказа на компанията, която поддържаша машините за предишните избори – „Сиела-Норма“ – да осигури допълнително устройста на цена от 6,5 млн. лева. 

 

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че се е появила друга фирма, която е изявила желание да изпълни поръчката:

 

„В близките 3 дни ще има пълна яснота относно това дали могат да бъдат набавени допълнителни машини. Имаме и предложения и от друга фирма, „Панов“ ЕООД, което в официален вид пристигна в ЦИК, и ние ще го разгледаме и ще видим дали ще може да отговори на изискванията и техническите спецификации, които са приети“, каза Томов. 

 

И уточни, че диалогът със „Сиела-Норма“ продължава:

 

„ЦИК и „Сиела Норма“ са в непрекъснат контакт и тази седмица. Това, което не се осъществи и възникна спор за финансовите условия за доставката на нови устройства. Това, че там не се постигна споразумение, не означава, че сме прекратили съвместната си работа със „Сиела Норма“. Работи се по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари, съгласно който дружеството достави машините и отговаряше за логистиката и софтуерното осигуряване на вота на 4 април. Нещата са във финална фаза, но има някои неща, които подлежат на доуточняване. Затова ЦИК изпрати писма до „Сиела“ за изпълнение на някои детайли, свързани с договора между двете страни“, обясни Томов.

 

НАД 800 СЕКЦИИ ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА

 

Над 45 000 са подадените до момента заявления за гласуване в чужбина, стана ясно още по време на брифинга на ЦИК. Най-много са желаещите да упражнят правото си на глас в Туция – я 16 363. Следват Великобритания – 8741, Германия – 6486 и Испания 2561 заявления.

 

„Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че сега заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години. Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления“, каза Цветозар Томов. 

 

И допълни, че за първи път ще има толкова много секции извън страната – по предварителни данни над 800. Предстои обаче да се вземе окончателното решение за точния им брой. Очаква се то да е факт до седмица. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК