БългарияНа Фокус

Оставиха в ареста четирима от обвинените за шпионаж в полза на Русия, за петия решават в понеделник

Постоянен арест за четирима от обвинените за шпионска дейност в полза на Русия постанови Военно-апелативният съд в петък след повече от 12-часово заседание. Според магистратите има опасност обвиняемите да се укрият, ако мерките им за неотклонение бъдат изменени в по-леки. Решението на съда е окончателно.

 

Първи пред съдиите се изправи полковник Петър Петров – зам.-началник на финансовия отдел на Министерството на отбраната. Той е обвинен за това, че е снимал от компютъра си документи, свързани с бази на НАТО у нас и вероятно данни за покупката на изтребителите F-16.

 

Адвокатът на Петров заяви пред медиите, че в материалите събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменава.

 

„Единственото, което към момента продължавам да твърдя е, че по това дело не е изяснен предметът на престъплението шпионство. Предметът на престъплението е информация, представляваща държавна тайна. И към настоящия момент не е ясно какво представлява тази информация, която прокуратурата претендира, че е събирана от нашия подзащитен“, коментира адв. Петър Петков, защитник на обвиняемия.

 

От държавното обвинение са категорични, че полк. Петров е събирал класифицирана информация на работното си място, която на този етап не може да бъде конкретизирана.

 

Съдът реши и шефът на отдела за класифицирана информация към Народното събрание Любомир Медаров да бъде оставен за постоянно в ареста. Според обвинението той е изпращал на Русия снимки на класифицирани данни от парламента.

 

След него пред съда се изправи Димитър Влахов – служиел на Военно разузнаване.

 

Последна пред съда бе изправена съпругата на „резидента“ – Иван Илиев, Галина Илиева. За нея има данни, че е осъщетвявала връзката между шпионите и дипломати в руското посолство.

 

А мярката за неотклонение на мъжа й ще бъде гледана в понеделник, тъй като неговата жалба е пристигнала по-късно.

 

Припомняме, че по време на акцията на 18 март бяха задържани шестима души. Един от тях обаче бе освободен срещу парична гаранция още на първа инстанция след като е направил пълни самопризнания.

 

Случаят предизвика и дипломатически скандал. Българското министерство на външните работи обяви двама руски дипломати за персона нон грата. Москва пък заплаши с ответни мерки.

 

Изпратените да арестуват един от руските шпиони у нас отишли да пият кафе, разследват ги

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button