БългарияНа Фокус

Изпратените да арестуват един от руските шпиони у нас отишли да пият кафе, разследват ги

Агенцията за държавна финансова инспекция е започнала проверка във Военна полиция във връзка с шпионския скандал в полза на Русия, научи БНТ. Причината – изпратените по петите на един от руските шпиони отишли да пият кафе. А според разследващите това не е случайно.

 

Ще се проверява законосъобразността на разходите по времето, когато шеф на структурата е бил бригаден генерал Борислав Сертов.

 

Военната прокуратура внесе 4 тома нови доказателства срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия. Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели. Т.нар. „резидент“ и сочен за ръководител на групата е бившият шеф във Военното разузнаване Иван Илиев.

 

Според неофициална информация част от доказателствата са свързани със записи, които показват как обвиняемите се договарят какво да говорят пред съда, а другите са свързани с класифицирани документи, които са част от разследваната шпионска афера.

 

От новите доказателства става ясно, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров редовно е преснимвал доклади на ДАНС и НРС, които са били предвидени сама за президента, премиера и председателя на парламента.

 

По делото е разпитван и бившият шеф на Военна полиция в България Борислав Сертов, тъй като той е отговарял за групата, която е водила задържането на Иван Илиев, тогава, когато Илиев е избягал и по-късно е задържан в района на Руското посолство.

 

Само бързото вдигане по тревога на силите на полицията и жандармерията довело до повторното залавяне. Експерти, които следят развитието на шпионския скандал у нас, допускат, че бившият военен разузнавач е можел да поиска политическо убежище в дипломатическата мисия. И ако не е имало бърз повторен арест, посоката на международния скандал е щяла да мине на друго ниво.

 

Ситуацията е била такава, че част от полицаите, които е трябвало да задържат Иван Илиев, са отишли да пият кафе. Разследващите имат съмнения, че това пиене на кафе не е било случайно.

 

Конфузната ситуация с бягството на „резидента“ вече седмица не е коментирана от висшето военно ръководство, макар показания да са давали адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната и бригаден генерал Борислав Сертов, доскорошен директор на „Военна полиция“.

 

РЕЗИДЕНТЪТ ОСТАВА В АРЕСТА

 

Полковник Петък Петров остава в ареста, реши Военно-апелативният съд днес. Според магистратите има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Решението е окончателно.

 

Според обвинението полковник Петър Петров е снимал от компютъра си документи, свързани с бази на НАТО у нас и вероятно данни за покупката на изтребителите F-16. По непотвърдена информация той е участвал в договорките в ареста за манипулиране на разследването.

 

Адвокатът на Петров заяви пред медиите, че в материалите събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменава. По думите му по това дело не е изяснен предметът на престъплението, а именно дали представлява държавна тайна информацията, която се твърди, че пол. Петров е събирал.

 

Прокурор Стоян Лазаров заяви, че новите доказателства допълват данните за шпионската дейност, извършвана от обвиняемия. И допълни, че полк. Петров не е дал обяснения.

 

Продължава гледането на мерките за неотклонение на останалите четирима арестувани. Шестият задържан първоначално вече беше освободен срещу парична гаранция след като направил пълни самопризнания.

 

Припомняме, че при спецакцията на прокуратурата и ДАНС преди седмица беше задържан и Иван Илиев, бивш висш кадър на военното разузнаване. Според разследващите, именно той е изградил шпионската мрежа у нас.

 

Събраната информация предавал в посолството на Москва чрез съпругата си Галина, която има двойно гражданство.

 

В схемата бил и заместник-директорът на бюджетния отдел на военното министерство. Полковник Петър Петров е снимал от компютъра си документи, свързани с бази на НАТО у нас и вероятно данни за покупката на изтребителите F-16. В схемата бил замесен и човекът, отговарящ за класифицираната информация в Народното събрание.

 

Под 4000 заразени за първи път от дни, но отново близо 100 починали

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button