BulletinБългарияЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Оструша – внушителен комплекс в Долината на тракийските царе

Тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък отвори врати за посетители. Той ще работи през всеки ден от седмицата, а входът ще бъде свободен през следващите няколко години.

Оструша е един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе. Това е едно от първите големи открития в региона от експедицията на археолога доц. д-р Георги Китов от 1993 година. Развит е на площ 100 квадратни метра, като се състои от шест помещения, едно, от които е саркофагоподобна камера. Съоръжението датира от началото на IV век преди Христа.

Оструша
БГНЕС

В Оструша има погребан кон – нещо типично за обектите от тракийското наследство. Погребението на владетеля обаче е символично, както в Хелвеция, Голяма Косматка, Грифони и Шушманец. Изображенията на касетирания таван са направени с хирургическа точност. Комплексът има и много добра архитектура и всичко това го нарежда сред най-представителните паметници на тракийската надгробна и култова архитектура от този период.

Гробницата е изцяло реставрирана и социализирана по проекта на Община Казанлък „Светът на траките“, благодарение на който основните части на комплекса могат да бъдат пълноценно видими.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

„Потопената църква“ – притегателен център за вярващите

Подобни статии

Back to top button