От днес в Гърция ще се влиза само през един граничен пункт

От днес в Гърция ще се влиза само през един граничен пункт

От днес влизането в Гърция от България ще е възможно само през граничен пункт „Кулата – Промахон“ с попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването, съобщава БНР.

 

Мярката е част от предприетите досега от правителството в Атина мерки за борба с коронавируса.

 

На граничен пункт „Кулата – Промахон“ автомобилите преминават бързо.

 

До този момент няма върнати туристи. Над 200 са обаче камионите, чакащи на границата. Очаква се натискът от трафика да се промени в по-късните часове.

 

Съгласно новите правила, които Гърция обнародва в Държавния си вестник в неделя вечерта, лицата, които влизат в страната, независимо по какъв начин и от коя държава, включително и държавите членки на Евросъюза, са задължени да покажат хартиеното или електронно копие на формуляра за локализиране на пътници. Съкратеното му наименование, изисквано от гръцките власти, е PLF.

 

Контролът се осъществява от Генералния секретариат за гражданска защита на Националната организация за обществено здраве, на които е възложено изпълнението на медицинския контрол.

 

Довчера беше известно, че само два пункта между България и Гърция ще пропускат туристи по новите правила – „Кулата“ и „Маказа“, а снощи от гръцкото посолство обявиха, че единственият път, през който ще може да се преминава, е „Кулата – Промахон“.

 

По справка на БНР обаче и на другите четири гранични пункта към момента също минават леки автомобили.

 

По информация на „Гранична полиция“, на границата с Гърция на Кулата трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили.

 

Не се извършва преминаване през пункт “Златоград“.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК