БългарияНа ФокусПоследни новини

Отбелязваме 176 години от рождението на Христо Ботев

На Йордановден отбелязваме 176 години от рождението на Христо Ботев. В родния град на големия български поет и революционер – Калофер, ще се състои митинг-поклонение.

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна, сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година. В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности.  

По традиция в днешния ден ще  бъдат поднесени венци и цветя  пред паметника  на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „Майце си“. След митинга поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, извисяващ се над града, ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“. Музеят е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

6-годишният Мартин хвана кръста в ледените води на Тунджа

Подобни статии

Back to top button