БългарияПоследни новини

Отхвърлиха ветото за частните дарения за партиите

Парламентът разреши окончателно партиите да получават дарения от бизнеса, съобщава НОВА. Това стана, след като 129 депутати обърнаха ветото на президента Румен Радев върху промените в бюджета в частта му за отвореното финансиране на политическите сили. „Против“ бяха 84 народни представители, а един се въздържа. 

Така партиите ще могат да компенсират с отворено финансиране намалената на лев за глас субсидия. 

Според социалистите по този начин се узаконява корупцията и задкулисното финансиране. Крум Зарков предупреди, че така партиите ще служат на бизнес интересите, а не на интересите на народа. Вие бълбукате, за да прикриете елементарния факт, че продавате политическата ни система, обвини управляващите соцдепутатът. 

Публичността гарантира, че е открито финансирането, опонира по време на дебатите в пленарната зала Менда Стоянова от ГЕРБ. Шефката на бюджетната комисия посочи, че така всеки ще може да се информира как се финансира дадена партия.

„По-прозрачно от това да направиш дарение и да се афишираш в публичното пространство, аз не виждам какво може да се направи“, заключи Стоянова. Тя упрекна БСП, че само негодуват, а не са излезли с работещи предложения. 

Отговориха й от Обединените патриоти, които напомниха, че са имали предложения за начина на финансиране, който смятат за правилен и който минимум ще гарантира дейността на партиите.

„Тук дебатът беше отхвърлен. ГЕРБ са много големи длъжници към обществото именно откъм дебат“, отбеляза Искрен Веселинов от ВМРО.

Той заключи, че избирателите са настроени негативно по въпроса с партийните пари именно заради двете големи партии ГЕРБ и БСП.

„Рано или късно трябва да я променим тази система, защото тя ще гръмне като бомба. Ние сме против закона, който създадохте, защото той само вреди на политическата система“, добави съпредседателят на ПГ на ОП, които са притеснени за финансирането на малките партии.

На аргумента на ГЕРБ за това, че 2,5 млн. избиратели се произнесли по въпроса за субсидиите на референдум, от ОП напомниха, че други 4 млн. пък не са подкрепили допитването, а тяхното мнение не се взема предвид. „Какво правим с тях?“, попита Славчо Атанасов.

От ДПС защитиха предложението си за възможност партиите да получават дарения и позицията на ГЕРБ, като не се съгласиха с мотивите за ветото на държавния глава. Според Йордан Цонев от президентските аргументи излиза, че от 1990 до 2009 партиите са погазвали Конституцията, защото дотогава е било разрешено финансирането на партиите от еднолични търговци и юридически лица.

Зам.-председателят на ПГ на движението  обърна внимание на юридическия екип на президента да не го подвежда. Цонев беше категоричен, че отвореното финансиране с дарения не е противоконституционно. 

„Малко по-сериозно, когато боравим с такава сериозна правна материя!“, посъветва екипа на „Дондуков“ 2 Цонев.

189 души са най-ощетени от всички с изтекли данни

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button