БългарияНа Фокус

Президентът Радев поиска нов дебат за F-16

Президентът Румен Радев поиска нов дебат за сделката за американските изтребители F-16. Той направи специално изявление след като днес ресорната комисия в парламента отхвърли ветото, което той наложи върху ратификацията на договорите за закупуването на машините.

Държавният глава призна, че модернизацията на военновъздушните сили е необходима, но това не трябва да става за сметка на националните интереси.

„Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната способност на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България“, каза той.

„Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в НС, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване на изтребителите“, заяви президентът.

Той посочи причините за налгането на ветото.

„Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение“, изброи Радев.

„Поемането на задължения, свързани със скрити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности”, заяви президентът.

„Всички обстоятелства излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и военноморски сили”, беше категоричен президентът.

„Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание носят отговорност за действията си изключително и само пред българските граждани. Не някой друг, а българското общество определят тяхната легитимност“, добави Румен Радев.

„Очаквам задълбочени дебати в НС и предприемане на адекватни действия“, завърши изявлението си държавният глава.

Отхвърлиха ветото за частните дарения за партиите

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button