БългарияНа Фокус

Отменят задължителното носене на маски на някои места от понеделник

Ново облекчаване на мерките срещу коронавируса у нас предвиждат здравните власти. От понеделник ще бъде отменено задължителното носене на маски на някои места, но само за ваксинираните:

 

„Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, малки търговски обекти, малки трудови колективи, но само където всички са имунизирани“, каза заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов на брифинг пред здравното ведомство.

 

Той избори и къде маските остават задължителни:

 

„Маските ще останат в рисковите зони – големите търговски обекти, административни сгради“, обясни Златанов.

 

Маските остават задължителни и за градския транспорт.

 

„Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се ваксинират“, коментира зам.-министърът. Той обаче заяви, че не предвиждат материални стимули за ваксинация.

 

Той обясни, че наличието на ваксинация се удостоверява със сертификат, а контролът ще бъде осигуряван с внезапни проверки. 

 

„Заповедта, която ще издадем, ще каже точно какви ще са ограниченията. Ще оставим възможността на здравните инспекции да проверяват според обстановката“, каза зам.- министърът.

 

Той подчерта, че облекчаването на противоепидемичните мерки идва заради спада на заболеваемостта от COVID-19 у нас. Тя вече е 43 души на 100 хиляди население.

 

„Стъпката е внимателна и премислена. Това е първата стъпка с цел да бъдем много внимателни оп отношение на рисковете, които това действие би могло да донесе, а те са минимални. Трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, допълни той.

 

Към момента страната ни е на 23-о място по заболеваемост от коронавирус. Забелязва се увеличение на броя желаещи да се ваксинират.

 

За проверките в „Пирогов“ Александър Златанов заяви, че няма никакви данни. Той посочи само, че съмненията са за нередовни хоспитализации.

 

Лаура Кьовеши пристига в България

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button