На ФокусСвят

Отново сълзотворен газ и гумени куршуми в Хонконг

Поредна протестна неделя в Хонконг завърши с разпръскване на събралите се на митинг хора със сила. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да отблъсне протестиращите, съобщават световните информационни агенции.

Хонконг
снимка: Flashnews

Десетки продемократични протестиращи излязоха по улиците на мегаполиса въпреки забраната на властите. До сблъсъци на протестиращите със силите на реда се стигна в края на следобеда.


Напрежението в района на Бюрото за връзки с Китай ескалира, когато група от около 200 демонстранти не реагира на призива на силите на реда да прекрати протеста си там и да се разпръсне.

Хонконг
снимка: Flashnews

Тогава полицията използва сълзотворен газ и каучукови куршуми, за да разгони протестиращите. Те отвърнаха със залп от камъни и тухли, но полицията щурмува и ги изтласка с палки. Репортери на Франс прес казват, че са били извършени много арести, а двама журналисти и най-малко един демонстрант са били ранени.


Паралелно с това много по-голяма група демонстранти отиде в търговския квартал „Козуей бей“. Протестиращите издигнаха барикади и блокираха главна пътна артерия там, а магазините и моловете затвориха врати.

Демонстрациите срещу пропекинското правителство на Хонконг навлизат в осма седмица. Повод за тях стана намерението на ръководството мегаполиса, който има широка автономия от Китай, да прокара спорен закон за екстрадицията. 

Според него предполагаеми престъпници може спокойно да бъдат екстрадирани в социалистически Китай и там да бъдат съдени, според мнозина – несправедливо. Заради масовите протести властта в Хонконг обяви, че оттегля законопроекта, но недоволството не стихва и до момента.

Експлозия в Кабул уби един човек и рани поне 13

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button