БългарияПоследни новини

Отпускат 3,7 млн. за борба с чумата по свинете

Правителството осигурява 3,7 млн. лв. за борба с африканската чума по свинете. Това стана ясно в началото на днешното правителствено заседание от думите на министър-председателя Бойко Борисов.  

В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов обяви, че първо ще минат точката, която е проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МЗХГ за 2019 за предприемане на допълнителни мерки и действия по отношение на предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на България.

„Две години успяхме да избутаме тоя бич извън България докато вилнееше в околностите, но сега с румънските туристи явно огнищата се увеличават. Затова предлагам 3 700 000 лв. да гласуваме за земеделието, за да се направи необходимото”, каза премиерът.

Земеделският министър Десислава Танева припомни, че вчера бяха открити нови 6 огнища на опасната болест. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че са констатирали на 9 юли още шест огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при прасета в лични стопанство (тип заден двор) в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала – област Плевен. 

Междувременно стана ясно, че от днес започва умъртвяването на животните заразени с африканска чума в шест села. Установените огнища на болестта са в лични стопанства. Всички населени места се намират в област Плевен.

След проверката извършена от Агенцията за безопасност на храните, е потвърдено наличието на африканска чума. Около засегнатите села е изградена 3 километрова предпазна зона, в която се наблюдават всички останали  животни.

Здравни инспектори продължават с проверки по сигнали за укрити домашни животни, както и за транспортиране на прасета от засегнатя район към други населени места в страната, които не попадат в ограничената зона.

Ако тази статия ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button