На ФокусПоследни новиниСвят

Папа Франциск призова Украйна да „има куража“ да преговаря за спиране на войната с Русия

Папа Франциск каза, че Украйна трябва да „има куража да развее бялото знаме“ и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта църква заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец – доста преди вчерашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

В интервюто папа Франциск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна.

„Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря“, казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

„Думата „преговарям“ е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш“, казва Франциск.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

 

Подобни статии

Back to top button