На ФокусСвят

Партията на украинския президент води на изборите в странат

Партията „Слуга на народа“ на украинския президент Владимир Зеленски води на предсрочните парламентарни избори в страната с 43,9%, сочат предварителните данни. На второ място с 11,5 на сто е проруската опозиционна формация „Платформа за живот“.

В следващия украински парламент влизат още партията на бившия президент Петро Порошенко „Евросолидарност“, която получава 8,9% от гласовете, следвана от формацията на Юлия Тимошенко, спечелила 7,6 на сто.

Петата партия, която прескача бариерата е „Глас“ на рок музиканта Святослав Вакарчук, която според предварителните данни завоюва 6,3% от гласовете. 

Избирателната активност в страната е относително слаба – малко над 50%.

Резултатите на партията на Зеленски не са достатъчни, за да сформира самостоятелно правителство. В изявлението си след края на изборния ден той заяви, че на коалиционни преговори ще покани председателя на „Глас“ Святослав Вакарчук – очаквано действие след заявките на държавния глава, че ще търси нови лица и няма да преговаря със стари политици. 

Зеленски заяви, че основни приоритети при новото правителство ще бъдат слагане край на войната в източните райони на страната и борбата с корупцията. Той също така каза, че сега, след вота, ще назначи нов главен прокурор.

„Ще се занимаем с този процес, ще се появи правителство, ще се появи и нов главен прокурор“, каза Зеленски в отговор на въпроси. 

От „Слуга на народа“ подкрепят отмяна на депутатския имунитет

Шефът на партията на президента на Украйна „Слуга на народа“ Дмитрий Разумков заяви, че фракцията в парламента напълно ще подкрепи отмяната на депутатската неприкосновеност.

„Убеден съм, че този парламент ще гласува за промяна на конституцията, защото старата плоча, че ще снемем депутатския имунитет не днес, а за следващите депутати, вече няма да мине. Партията „Слуга на народа“ в пълния си състав ще гласува за това, уверен съм, че ще се намерят и други депутати, които ще гласуват за това“, каза Разумков.

Той заяви още, че засега не може да съобщи името на бъдещия премиер.

„Министърът на вътрешните работи се предлага от премиера. Премиерът ще бъде избран от коалиция. Коалицията ще бъде сформирана след сформирането на новата Върховна Рада. Смятам, че малко трябва да се почака. Засега не мога да кажа, кой ще бъде премиер“, каза Разумков на брифинг в изборния щаб на партията.

По-рано Зеленски е казвал, че премиерът трябва да бъде нов човек с икономическо образование.

След огласяването на предварителните резултати Юрий Бойко, лидерът на втората в надпреварата партия „Опозиционна платформа – За живот“, каза, че Украйна ще се промени и ще се върне на пътя към мира.

Бившият президент Петро Порошенко пък заяви, че неговата партия „Европейска солидарност“ е готова да обедини силите си в новия парламент с всички политически сили, които поддържат европейския курс на страната.

„Готови сме както за стратегическо, така и за ситуационно сътрудничество с всички, които поддържат курса към пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО“, заяви Порошенко в щаба на партията си.

При това той подчерта, че смята за „идейно близка“ партията на Святослав Вакарчук „Глас“.

Огромен пожар бушува на километри от Лисабон

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button