You are currently viewing Първа оставка след смъртта на Людмил от токов удар – след 12 години на поста напуска архитектът на район „Триадица“

Първа оставка след смъртта на Людмил от токов удар – след 12 години на поста напуска архитектът на район „Триадица“

След 12 години на поста главният архитект на столичния район „Триадица“ Иван Шишков подаде оставка. Причината – смъртта на 16-годишния Людмил, който почина от токов удар на столичния бул. „Иван Гешов“.

 

Новината съобщи тази сутрин районният кмет от „Демократична България“ Димитър Божилов. По думите му Шишков иска да поеме моралната отговорност за случилото се.

 

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков дадоха пресконференция във връзка с инцидента. Те хвърлиха вината за смъртта на Людмил върху електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Според градоначалника било неправилно да се свърже обект към елетрическата мрежа въз основа на „хвърчаща бележка“.

 

Районният кмет Димитър Божилов не беше поканен на пресконференцията на Фандъкова. Но днес коментира изнесените от нея данни и твърдения. 

 

Божилов обясни, че издадената служебна бележка е подписана по време, когато главният архитект е отсъствал от работа.

 

“В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка. Тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект, който заема длъжността от 2008 година, не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ ще констатират разследващите органи”, каза още кметът, цитиран от БГНЕС.

 

Божилов не можа да посочи кой е подписал бележката. Той посочи още, че павилионите са отдавна, но не знае откога се водят за незаконни.

 

„Тези обекти са разположени там през 90-те години. Факт е, че има някакви съмнения по отношения на тяхната законообразност, но е важно да се разкрие истината. С встъпването ми в длъжност поисках от началниците на отдели да ми кажат какви преписки се движат. Проверих внимателно и тази преписка не фигурираше там“, каза още той.

 

От думите му стана ясно, че са отговорили на писмата на НАГ, за което вчера бяха упрекнати от главния архитект на София Здравко Здравков и от кмета на града Йорданка Фандъкова. Божилов подчерта, че обектите, които в момента са обект на интерес, не са присъствали в списъка, подаден от НАГ.

 

„Бяхме потресени от този инцидент. Нашата цел е да изясним всички факти и обстоятелства. За да бъдем максимално обективни, искаме да информираме обществеността за някои данни, които вчера бяха изнесени в медийното пространство. Колегите от Столична община споменаха за писма към райноната администрация с искания за информация за незаконни обекти. Район „Триадица“ е отговорила на тези писма с работа на терен. Съдържа се списък с 23 обекта на територията на нашия район. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките“, коментира той.

 

По думите му останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове. „Търговски обекти, предмет на обществена дискусия не фигурират в този списък. Поставих като приоритет премахването на незаконни търговски обекти“, подчерта Божилов.

 

Знам.-кметът по строителството Христо Вълчанов заяви, че районът не се грижи за тротоара, както и за изправността на шахтите и те не знаят какво се случва там.

 

Той каза още, че въпросната шахта, която доведе до смъртта на момчето, е била отваряна многократно през изминалите седмици. По думите му, там има камера на болницата, която гледа към шахтата и настоя те да бъдат включени в разследването.

 

„Ако децата ни загиват по улиците по този начин, това е трагедия на цялата държава, не само на нашата столица“, завърши той.

 

Малко след края на пресконференцията, дадена от кмета Божилов от Столичната община уточниха, че главният архитект на София е изпратил до кметовете на райони и техните главни архитекти две писма. Едното е за проверки на всички обекти, за които разрешенията за поставяне са изтекли или предстои да изтекат.

 

А другото писмо е за проверка на обекти, за които са издадени разрешения от главния архитект на София и те са изтекли. Именно за тях е изпратен конкретен списък до районните кметове. Павилионите на бул. „Гешов“ не попадат в обхвата на проверката по второто писмо, към което има приложен списък, защото те не са разрешени от главния архитект на София.

 

Те попадат в обхвата на проверка по първото изпратено писмо, към което е изпратена празна таблица, в която да бъдат систематизирани данните от проверките. Поводът за това уточнение стана твърдение на районния кмет, че въпросните будки не са присъствали в списъка, който е получил.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК