You are currently viewing ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ: И служебният кабинет ще дава по 50 лева на пенсионерите, придължават и икономическите мерки

ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ: И служебният кабинет ще дава по 50 лева на пенсионерите, придължават и икономическите мерки

Ден след встъпването му в длъжност се проведе и първото редовно заседание на служебния кабинет. Премиерът Стефан Янев възобнови практиката за няколко думи пред камерите на журналистите преди началото. 

 

Той помоли медиите да дадат поне седмица толеранс на новите министри, за да се запознаят със ситуацията в страната. След това той обеща, че ще бъде дадена навременна и прозрачна информация за това каква е тя. 

 

Освен това Янев опроверга медийните публикации, че има министър с положителна проба за коронавирус. По думите му е имало фалшив положителен резултат, опроверган от още няколко изследвания след това. А от лабораторията дори се извинили за грешните резултати. 

 

„Станала е грешка, въпросният човек е направил 3-4 проби и има извинително писмо от първата лаборатория, която е признала за грешката“, каза Янев. 

 

В медийната публикация ставаше въпрос за служебния спортен министър Георги Тодоров. 

 

„Работим на пълни обороти, всичко е под контрол“, каза още служебният премиер. 

 

Той обяви, че на днешното правителствено заседание ще бъдат разгледани няколко текущи въпроса – основно касаещи предстоящи заседания в европейски формати, които ще се проведат другата седмица.

 

УДЪЛЖАВАТ СОЦИАЛНИТЕ МЕРКИ

 

На брифинг след заседанието служебните министри на финансите и труда и социалната политика обявиха, че няма пари. Въпреки това, ще бъдат удължени някои от социалните мерки в страната – 60/40, 80/20, както и месечната добавка от 50 лева към пенсиите. 

 

„Съзнаваме колко важно е това за българските граждани. На първото заседание обсъдихме възможността за продължаване на тези мерки. Това са 60/40, 80/20, мерките, свързани с децата, които не ходят на училище и родителите, които са в неплатен отпуск, 50-те лева, които се изплащат допълнително на всички пенсионери“, каза новият социален министър Гълъб Донев. 

 

И веднага поясни, че добавките към пенсиите ще се изплащат поне до края на мандата на служебния кабинет.

 

„Мярката за българските пенсионери е насочена към хората, най-сериозно засегнати от кризата. За хората от бизнеса работих с колегите от Министерство на икономиката и туризма. Ще ви помоля за срок от 7 до 10 дни, за да проиграем сценариите, след което ще ви дадем допълнителна информация как ще подкрепим икономиката. Истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко”, посочи от своя страна служебният финансов министър Асен Василев.

 

ПРОМЕНИХА И НЯКОЛКО ПРАВИЛНИКА

 

Министерският съвет прие Постановление за изменение на Устройствения правилник на Министерството на културата. С проекта на Постановление се предлага изменение на чл. 4, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерството на културата, като се увеличава броят на заместник министрите от двама на трима.

 

С оглед широкия кръг от функции, свързани с международното сътрудничество, европейските програми и регионалните дейности е необходимо координиринето на същите от трети заместник-министър. Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

 

С предлаганата промяна ще се постигне цялостна координация и хармонизация при определянето на стратегията, приоритетите и механизмите за провеждане на държавната културна политика на международно ниво и регионалната културна политика в сферата на читалищното дело, библиотеките и българската книжнина.

 

С друго правителствено постановление се изменя Устройственият правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Измененията отразяват промените в структурата на Министерския съвет по силата на издадения от Президента на Република България Указ за назначаване на служебно правителство.

 

Съобразно новата структура на правителството са и предложените изменения в ПМС№ 85 от 2007 г. за координация по въпросите на ЕС и в ПМС№ 110 от 2010 г. за създаване на Съвет за развитие при Министерския съвет.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК