На ФокусСвят

Пентагонът: Намаляването на финансирането за Украйна ще има последствия за хода на войната

Финансовият контрольор на Пентагона Майкъл Маккорд предупреди Конгреса на САЩ, че намаляването на средствата за Украйна може да доведе до забавяне на доставките на важни оръжия и материали, съобщи „Киев Индипендънт“. .

Маккорд заяви, че на САЩ остават около 5,4 млрд. долара за изпращане на оръжия за Украйна и че дългосрочното финансиране по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна е напълно изчерпано.

Той също така заяви, че след прехвърлянето на оръжия на Украйна САЩ нямат средства за попълване на собствените си военни запаси.

„Вече бяхме принудени да забавим попълването на собствените си сили, за да се предпазим от несигурно финансиране в бъдеще“, заяви финансовият контрольор в писмо до лидерите на Конгреса.

„Невъзможността за своевременно попълване на военните ни нужди може да навреди на готовността на армията ни“, добави той.

На 30 септември Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за предотвратяване на предстоящото спиране на работата на правителството, който не включваше финансиране на помощта за Украйна. Въпреки че президентът Джо Байдън заяви, че вярва, че законодателите в крайна сметка ще „осигурят приемането на необходимата подкрепа за подпомагане на Украйна“, бъдещето на американската помощ за Киев остава несигурно.

Маккорд заяви, че пропуските във финансирането ще принудят САЩ да забавят изпращането на отбранителни доставки, които са „критични и спешни сега, когато Русия се готви да проведе зимна офанзива“.

На 2 октомври говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че САЩ разполагат с достатъчно средства, за да подкрепят Украйна само „в непосредствен план“.

Марк Канчън, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, заяви, че забавянето на финансирането ще има непосредствено въздействие върху украинската армия.

„Ако няма нови пари, те ще започнат да го усещат до Деня на благодарността“, каза той.

Това включва повече от 43,9 млрд. долара, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Мъск се подиграва на Зеленски в Туитър с меме за нуждата на Украйна от финансова помощ

Подобни статии

Back to top button