БългарияНа ФокусПоследни новини

Бонев: В ПП-ДБ искат сглобка и в София

„В коалицията ПП-ДБ има хора, които искат да има сглобка с ГЕРБ и в София. „Спаси София“ няма да участват в съвместно управление с ГЕРБ в СОС и ще бъдем опозиция“. Това обяви Борис Бонев, лидер на „Спаси София“ по бТВ.

Столичният общински съвет ще опита да избере свой председател безпрецедентно за пети пореден път. Вече четири пъти общинските съветници не успяват да стигнат до необходимите 31 гласа, за да бъде избран шеф на местния парламент.

Претендентът на най-голямата формация в СОС, чийто кмет седна в креслото на „Московска“ 33 – Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София), се оттегли от надпреварата. Така кандидатите на БСП и „Възраждане“ – Диана Тонова и Красимир Гълъбов отидоха на балотаж, който не доведе до резултат.

БСП реши да не води преговори за общо управление с ПП-ДБ в София.

Изпълнителното бюро на БСП потвърди решението на градската организация да не се подкрепя за председател на СОС различен кандидат от издигнатия от БСП Диана Тонова. Второто решение, което е взето, е да не се водят преговори за обща управленска програма и да не се влиза в общо управление с ПП-ДБ. Трето, да се водят разговори единствено за приоритетите на БСП, които да залегнат в бюджета на София за 2024 г.

При това положение кметът на София Васил Терзиев излезе няколко пъти с призив към общинските съветници да изберат председател на СОС, тъй като София ще загуби стотици милиони в противен случай.

„Столичният общински съвет трябва да заработи спешно от понеделник“, призова кметът.“Иначе ще пострадат големите инфраструктурни проекти на София и ще загубим възможността за финансиране за над 200 милиона за водния цикъл. Ако в понеделник нямаме председател на СОС, София ще продължава да губи стотици милиони“, каза той.

Липсата на общински съвет прави работата на общината по-трудна. Много от решенията за администрацията минават през СОС. Пренасочването на налични средства от бюджета на общината от една дейност в друга, за да се посрещнат плащанията е невъзможно без одобрение от СОС.

„Призовавам политическите сили за отговорност в действията си, за да имаме работещо мнозинство в СОС – независимо от идеологическите и политическите различия. Всички сме дали обещание да служим на града – това е нашата отговорност и тя е на всички“, заяви кметът Терзиев.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

КНСБ излиза на протест и автошествие за по-високи заплати

Подобни статии

Back to top button