ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Плуването помага на хора с хронични заболявания

Ново изследване показва, че упражненията във вода, които се изпълняват с висока интензивност на определени интервали могат да помогнат на възрастните хора с хронични заболявания. Тези упражнения са подобни на тези, които се изпълняват на земната повърхност, но представляват по-безопасна и също толкова ефективна алтернатива.

Учените посочват, че упражненията във вода могат да помогнат за облекчаване на натиска върху ставите и хората да извършват упражнения, за които биха били затруднени без вода. Изследването е публикувано в BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Проучването показва, че тренировките във вода подобряват възможностите на хората с хронични заболявания, като диабет и артрит. Също така се посочва, че те са безопасна алтернатива и са подходящи за тези, които искат да правят упражнения, но имат болки в ставите.

В проучването се включват 868 участници с хронични мускулно-скелетни, респираторни, сърдечно-съдови, метаболитни или неврологични проблеми. Резултатите показват, че във вода упражненията са също толкова полезни.

Внимателни обаче трябва да бъдат хората, които имат затруднения при дишането, заради заболяване на белите дробове. Но особено за хората с двигателни проблеми водата дава възможност за лекота и позволява по-лесно да се изпълняват движения. Същевременно е намалена тежестта на тялото и съответно се намалява и тази върху ставите. Осигурява се естествено съпротивление, като в това време се минимизира стреса на ставите, което позволява на хората да изпълняват упражнения, които биха били болезнени или невъзможни на сушата.

Мускулите също се натоварват, тъй като се налага да преодолеят съпротивлението на водата, за да се извърши определено движение. Времето във водата също така създава усещане за релаксация и тонизиране. Ако имате възможност, посетете някой басейн и се насладете плуването или раздвижването там.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Късмет от съдбата носи радост и щастие на всички зодии

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button