БългарияНа ФокусПоследни новини

Почина отец Боян Саръев – Кръстителя на Родопите

На 67-годишна възраст почина отец Боян Съръев, известен още като „Кръстителя на Родопите“.  Той е бил тежко болен през последните дни и е бил преместен в интензивно отделение преди да почине. 

През последните над три десетилетия отец Боян служеше в храма „Успение на Пресвета Богородица“ в кърджалийския квартал „Гледка“, който ремонтира и разшири сам с помощта на дарения. Самият той е роден в семейство на български мюсюлмани, на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти Чал, което вече не съществува.

Свещеникът стана известен в началото на 90-те години, когато основа Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“ и си постави за цел да покръсти в православната вяра българомохамеданите, какъвто е и той по произход. В началото действията му бяха възприемани като бунтарство и реакциите не бяха еднозначни.

Саръев смути мнозина и си навлече критики и от мюсюлмани, и от някои християни. Критикуващите го не можеха да възприемат завоя в живота му – завършил милиционерско училище и школата на МВР В Симеоново през 1985, а само пет години след това решил да скъса с този живот и да стане покръстител и свещеник. През май 1990 г. бе ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. 

В началото на кръстителската му мисия желаещите да приемат православната вяра бяха толкова много, че Боян Саръев организираше групови покръствания, с по над 100 желаещи наведнъж. През всичките тези години – от началото на неговия живот като свещеник до края му, говореше с тревога, че Родопите се ислямизират, предупреждаваше, че шетат чужди емисари, които не проповядват традиционен ислям.

В християнската обител, за която се грижеше, беше приютил 35 бегълци от Запорожие. Той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. През май 2022 г. отецът разказа, че до онзи момент не е получил нито лев от държавата, въпреки че е кандидатствал, но е решен да изхранва приютените украинци, докъдето му стигнат средствата и възможностите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Общинският съвет в Пловдив се заема с махането на „Альоша“

Подобни статии

Back to top button