BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Политико: ЕС се готви да отнеме правото на глас на Унгария, ако гласува против пари за Украйна

Европейският съюз е готов да отнеме правото на глас на премиерът на Унгария Виктор Орбан в Съвета, ако той отново блокира финансовата помощ за Украйна, съобщава европейското издание на Политико.

Орбан вече е блокирал предложението за 50 млрд. евро финансова помощ към Киев, а на предстоящата среща на върха на 1-ви февруари ще се направи пореден опит тя да бъде отблокирана. Вече се усеща напрежение сред лидерите, тъй-като финансовата помощ от САЩ все още е блокирана в Конгреса и медийни публикации съобщават, че боеприпасите на Украйна са на привършване.

Европейският съюз може да използва т.нар. „Член 7“, който позволява санкции към държава-членка, която заплашва стабинлостта и ценностите на Съюза. Чрез него, те могат да отнемат правото на Унгария да гласува за решения на ЕС, въпреки, че все още трябва да изпълнява своите задължения като държава-членка.

„Ясно е, че лидерите на държавите им е писнало от Орбан. Трябва той да разбере, че заплахата от член 7 е реална“, казва Стивън ван Хек, професор по Европейска политика от университета в Льовен.

За да бъде санкционирана Унгария трябва да се установи първо сериозна заплаха към ценностите на ЕС. За това трябва предложение от Комисията, което със сигурност ще има, но впоследствие трябва и гласуване от 2/3 на депутатите в Европейския парламент. След това трябва всички други лидери на държави в Съвета да гласуват, че е налице подобно нарушение. 

Засега всички други лидери подкрепят помощта към Украйна, но отнемането на правото на глас би било по-сериозна стъпка. Въпреки това, Орбан трудно ще намери съюзници – след като един от малкото хора, които биха могли да го подкрепят, нидерландецът Геерт Вилдерс, все още не е съставил правителство и Нидерландия се представлява от Марк Рюте. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украинка спечели Мис Япония 2024

Подобни статии

Back to top button