ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Ползите от магнезий за организма

Автор: д-р Красимир Милев

Една реклама се върти постоянно по телевизията и е втръснала безкрайно: „понеделник – магнезий, вторник – магнезий…“ Да, магнезият е елемент, който ни трябва всеки ден. Но дали добавките с магнезий от аптеката са най-доброто решение? Холистичната медицина, каквато практикуваме в клиниката, не отрича хранителните добавки с магнезий. Но смята, че има нещо по-добро: магнезий от непреработени храни, от зелената аптека на природата. Ще посоча кои са тези храни, но нека първо да ви запозная с този толкова важен елемент – магнезия, отговаряйки на най-често задаваните въпроси за него:

1. Каква е ролята на магнезия за човешкото тяло?

Магнезият изпълнява редица ключови роли в тялото: участва в над 300 ензимни реакции, като много от тях отговарят за производството на енергия от храната. Помага за синтеза на белтъчни молекули от аминокиселините и има важно значение за изграждането и възстановяването на ДНК и РНК. Елементът управлява съкращението и отпускането на мускулите и помага за работата на невротрансмитерите – молекули, изпращащи съобщения по нервната система и в мозъка. Регулира работата на сърдечния мускул и често се използва от лекарите за лечение на аритмии и сърдечна недостатъчност. Той е необходим и за формирането на костите и зъбния емайл, влияейки върху активността на клетките, отговорни за изграждането на костната тъкан.

2. Какво е количеството на магнезия в човешкото тяло и как се разпределя той в него?

Човешкото тяло съдържа около 25 грама магнезий, което го прави един от основните минерали в тялото ни. Приблизително 50% до 60% от магнезия в организма се съхранява в костната система. Останалото количество се намира в мускулите, меките тъкани и телесните течности. Само около 1% от общия магнезий е разтворен в кръвта, но организмът непрестанно се грижи, за да поддържа там постоянни нива на този елемент.

3. Какви са симптомите на магнезиевия дефицит?

Магнезиевият дефицит, известен също като хипомагнезиемия, може да причини различни оплаквания: най-често умора или слабост, придружени от безсъние. Понякога се появяват неволни мускулни контракции – крампи или треперене и е възможно е да възникне сърдечна аритмия, тъй като този елемент играе решаваща роля за поддържането на нормалния сърдечен ритъм. С недостига му се свързват някои психични разстройства. Те могат да варират от апатия до чувство на раздразнителност и безпокойство. В по-тежки случаи може да се стигне дори до делириум и кома.

Магнезият е важен за здравината на костите, така че отсъствието му може да доведе до остеопороза и лесни костни счупвания. Той също спомага за отпускане на стените на артериите и при липса кръвното налягане се повишава. Според някои проучвания при тежък недоимък може да се отключи бронхиална астма.

4. Кои са най-богатите хранителни източници на магнезий?

Зеленолистните зеленчуци спанак, къдраво зеле (кейл) и листата от цвекло са с особено високо съдържание на магнезий. Той е богато представен в ядките и семената: сусам, бадеми, кашу, фъстъци и ленени семена са чудесни източници. Магнезият присъства в пълнозърнестите храни – пшеница, кафяв ориз, киноа и всичко приготвено от пълнозърнесто брашно. Бобовите растения като червен боб, лещата и нахутът също са богати източници.

Някои плодове като банани и авокадо са добре известни с високото си съдържание на калий, но също така осигуряват и магнезий. Той се съдържа и в храни от животински произход като мазни риби – сьомга и скумрия както и в млечните продукти.

5. Кога трябва да приемаме магнезий като хранителна добавка?

Ако се храните природосъобразно, това значи и пълноценно, то в организма ви ще има достатъчно магнезий. Но хора, които не се хранят с достатъчно сурови и богати на магнезий храни, трябва да приемат допълнително хранителни добавки. Или хора с хронични заболявания, които имат симптоми на магнезиев дефицит. Тогава обикновено за продължителен период се предписват добавки, съдържащи магнезиеви соли. Магнезият присъства в състава на някои лекарства – за безсъние, запек и аритмия. Минералът може да се прилага и под формата на кожни апликации с лосиони и масла, както и като соли за вана. Когато пием минерална вода, в тялото ни също постъпва магнезий.

6. Колко е дневната нужда от магнезий и може ли да се предозираме с него?

Дневната нужда от магнезий зависи от възрастта и пола, като при мъжете е приблизително 400 мг, а при жените около 300 мг. Тъй като минералът е един от най-богато представените в природата, предозирането му с храната е доста рядко явление. Храносмилателната система и здравите бъбреци лесно се справят с излишъка и затова магнезият се натрупва в организма само ако тези органи са увредени. Симптомите на претоварване с магнезий са гадене, повръщане, диария, обърканост, ниско кръвно налягане, забавено дишане, неритмична сърдечна дейност.

7. Как влияят диетите на съдържанието на магнезий в тялото?

Има диети, които са бедни на полезни вещества, включително магнезий. Това са нездравословните хранителни режими с преобладаване на готвени и преработени продукти и липса на достатъчно сурови зеленчуци, плодове, ядки и семена. Пълното изключване на храната и оставането за по-дълго само на вода също крие подобен риск, особено ако преди започването му тялото не е разполагало с достатъчно магнезий.

Режимът на плодове и чай, който практикуваме в нашата клиника, предоставя оптимални количества магнезий, особено ако се включат зеленчукови сокове или зеленчуков бульон и смутита, в състава на които има зеленолистни зеленчуци.

Природосъобразното хранене, препоръчвано след този режим, също предлага разнообразни източници на магнезий и други ценни за здравето вещества и затова е в състояние да коригира повечето характерни за съвременния свят дефицитни състояния.

Визитка

Д-р Милев е първият лекар, започнал работа с д-р Емилова преди 23 години. Като главен лекар на центъра прилага натуралните форми на лечение на десетки хиляди пациенти, помагайки им да постигнат естественото равновесие на организма, наречено здраве. През 2014 г. д-р Милев получава докторска степен от Борда по алтернативна медицина в Калкута и става член на Международната организация на холистичните терапевти.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Невероятно КЪСМЕТЧЕ ще донесе огнено щастие на всяка зодия днес

Подобни статии

Back to top button